Közösségi oldalak

Hírek

Vádemelés távollévő terhelttel szemben

Társtettesként vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a távollétében emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 32 éves Magyarországon büntetlen előéletű pakisztáni férfi ellen, aki társával együtt anyagi haszonszerzés céljából szándékosan segítséget nyújtott 8 fő külföldi – 4 fő pakisztáni, 1 fő eritreai és 3 fő ismeretlen állampolgárságú – személynek abban, hogy 2023. május 12-én, az éjszakai órákban illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség illetékességi területéhez tartozó román-magyar államhatárt.

A terhelt és társa – egy 47 éves éves Magyarországon büntetlen előéletű spanyol férfi – 2023. május 05-én repülőgéppel együtt érkezett Magyarországra, Budapestre. Vecsésen autót béreltek, majd azzal Makóra közlekedtek, megszálltak egy apartmanban, és ott várakoztak. 2023. május 12. napján, éjfél után, egy ismeretlen személy megbízásából mindketten egy-egy autót vezetve a magyar-román államhatárhoz mentek azért, hogy onnan – általuk is tudottan – az államhatárt Battonya térségében, meg nem engedett módon, a zöldhatáron keresztül átlépő személyeket szállítsanak tovább az ország belseje felé. Az ismeretlen megbízó által a telefonjukra megküldött koordináták alapján érkeztek meg Battonya térségébe, egy határhoz vezető földútra, ahol a terhelt az általa vezetett személygépkocsiba 3 fő pakisztáni és 1 fő eritreai állampolgárt, míg társa 1 fő pakisztáni és 3 fő ismeretlen állampolgárságú, urdu nyelven beszélő migránst felvett, majd elindultak velük a földúton a 4444. számú közút irányába.


A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2023. május 12-én, 02 óra után nem sokkal észlelték a földúton közlekedő a gépjárműveket, és azokat ellenőrzés alá kívánták vonni, ezért a megállítás érdekében figyelmeztető fény- és hangjelzést adtak le. Ezt észlelve az embercsempészek szétváltak: a terhelt a gépjárművel Dombegyház irányába, társa pedig az általa vezetett gépjárművel Battonya irányába nagy sebességgel elhajtott, a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei pedig utánuk indultak. A terhelt, miután a szolgálati gépjármű megelőzte, az autóval megállt, majd a járműből 2 fő pakisztáni személy és a terhelt kiugrott és a helyszínről elmenekülve ismeretlen helyre távozott. A jármű csomagtartójában az intézkedő rendőrök 1 fő pakisztáni és 1 fő eritreai állampolgárt találtak, akik nem tudták hitelt érdemlően igazolni Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat.

Közben a 47 éves spanyol férfi az általa vezetett gépkocsival Battonyán keresztül Mezőhegyes irányába közlekedett, útközben ismeretlen körülmények között a 4 fő migránst a gépjárműből kiszállította. Mezőhegyes külterületén, a Mezőhegyes-Battonya közötti közúton a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság szolgálatot teljesítő rendőrei intézkedés alá akarták vonni, azonban a rendőri megállító karjelzésre nem állt meg, hanem a személygépkocsival továbbhajtott, elfogására csak a rendőri követés hatására Mezőhegyesen került sor.

A migráns személyek útját Romániából Olaszországba pakisztáni embercsempészek szervezték, akiknek a migránsok hozzátartozói fejenként 3.000 Euro pénzösszeget helyeztek letétbe, amelyet sikeres szállítás esetén fizettek volna ki. A terhelt és társa fejenként 1.000 Euro pénzösszeget kapott volna a sikeres szállításért.

A spanyol férfival szemben a Battonyai Járási Ügyészség 2023. szeptember 04-én emelt vádat, őt a Battonyai Járásbíróság a 2023. november 08-án jogerőre emelkedett ítéletével vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 4 hónap időtartamú börtönbüntetésre és 4 év 8 hónap Magyarország területéről történő kiutasítás büntetésre ítélte.

A nyomozási bíró a pakisztáni férfival szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, azonban a felkutatása érdekében tett intézkedések ésszerű időn belül nem vezettek eredményre, ezért került sor vele szemben most a távollétében történő vádemelésre. A járási ügyészség vádiratában végrehajtandó börtönbüntetés és határozott időre történő kiutasítás büntetés kiszabására tett indítványt – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Bevezető képünk illusztráció!