Közösségi oldalak

Hírek

Ursula von der Leyen Magyarország vesztét akarja

Ursula von der Leyen Magyarország vesztét akarja

Információink szerint maga Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke biztatta arra az ukránokat, hogy állítsák le a kőoaljszállításokat Magyarország irányába. Korábban Volodimir Zelenszkij akarta felrobbantani a vezetéket, ezzel tönkretéve a magyar ipart és az embereket.

A MOL folyamatosan tárgyal az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, amit a következő hónapokban két lépcsőben fognak emelni.

Az Origo úgy értesült, hogy 2023. május 15-én az Ukrtransnafta vezérigazgatója, Volodymyr Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a MOL-nak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Az is kiderült, hogy Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől kapott üzenetet az ukrán fél, miszerint:
Ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítás Magyarország felé.
Jelezték ugyanakkor tárgyalási szándékukat is.

A fentieket a MOL vezetői információink szerint egyértelműen zsarolásként értékelik, éppen ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel, hiszen akkor további zsarolásoknak engednének teret.

Az ukrán zsarolási kísérletet levélben jelezte a MOL Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felé kedden, valamint felvették a kapcsolatot a kijevi magyar nagykövettel is, hogy tegyen lépéseket az ügyben, aki azt ígérte, megpróbál intézkedni az ügyben.