Közösségi oldalak

Hírek

Újabb népszavazási kérdést adott be az LMP az akkumulátorgyárak ellen

Újabb népszavazási kérdést adott be az LMP az akkumulátorgyárak ellen

Újabb országos népszavazási kezdeményezést adott be az LMP a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), hogy megakadályozza további akkumulátorgyárak építését Magyarországon – közölte Szendefy Mária, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja csütörtökön.

A politikus az NVB budapesti épülete előtt tartott, online is közvetített sajtótájékoztatóján a kezdeményezést azzal indokolta: Magyarországon már jelenleg is működik két akkumulátorgyár – Gödön és Komáromban – illetve gőzerővel épül a harmadik Iváncsán, ezek kapacitása pedig a következő évtizedekben is bőven fedezi a megújuló energiára való átálláshoz szükséges magyar igényeket.

Hangsúlyozta azt is: ezek a gyárak veszélyesek, szennyezőek, „iszonyatos a víz- és energiaigényük” és zavarják a környéken lakókat. „Ilyet épeszű ember a saját lakókörnyezetében nem szeretne, de igazából még az országban sem nagyon” – tette hozzá.

Az LMP ezért a meglévő gyárakra a környezetvédelmi és munkavédelmi szabályok szigorítását, a büntetési tételeknek a megemelését, a szabályok szigorúbb betartatását szorgalmazza, az új gyárakra pedig építési moratóriumot rendelne el – jelentette ki.

Az LMP által beadott kezdeményezésben azt kérdezik: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátor gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembe helyezését engedélyezni, amelynek az üzembe helyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét.”

Az LMP már korábban is adott be országos népszavazási kezdeményezést az akkumulátorgyárak ügyében, arról, hogy ilyen gyárat csak a helyiek jóváhagyása után lehessen létesíteni egy-egy településen, azonban ezt a kérdést az NVB márciusban elutasította. Az LMP fellebbezett a döntéssel szemben.

MTI