Közösségi oldalak

Hírek

Úgy néz ki hogy, mégiscsak kellene a debreceni akkumulátorgyárnak a városi vízkészlet

Versenyt futnak az idővel a debreceni óriásberuházás helyi ellenzői. Fotó: Pavel Bogolepov

Szakértők szerint a megnövekedő felszín alatti vízkivétel visszafordíthatatlan, káros környezeti folyamatokat indíthat el.

Egy olyan mélyfúrású kút engedélyeztetési folyamata indult el a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon, amelyet a CATL akkumulátorgyár mellett létesítenének Debrecenben – írja a 24.hu.

A portál értesülései szerint a vízvédelmi hatósági szerepkört is betöltő katasztrófavédelem honlapján megtalálható hirdetmény szerint az EB Hungary Invest Kft. kért létesítési engedélyt egy területre, és a 0499/28 helyrajzi szám alatti ingatlanon tervezett mélyfúrású kút vízjogi létesítési engedélyezéséről június végén döntött a megyei igazgatóság. Megjegyzik, nem ez lesz az egyetlen új kút, amelyet a város közelében létesítenének, ugyanis július elején egy olyan hirdetményt is közzétettek, amely szerint az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben épülő BMW-gyár számára indította el az engedélyeztetési folyamatot két kút gépészetének és felsőrészeinek kiépítésére. Ez a folyamat már annyiban előrébb tart, hogy a német autógyár két éve zöld utat kapott a munkálatok megkezdéséhez.

Mindez persze magában hordoz bizonyos veszélyeket is. Szakértők szerint ugyanis csak olyan telepítési helyszín jöhet szóba, ahol a felszín alatti vízbázisok „mennyiségi szempontú érzékenysége” alacsony, ellenkező esetben a megnövekedő felszín alatti vízkivétel visszafordíthatatlan káros környezeti folyamatokat indíthat el. Ha pedig csökken a felszín alatti vízkészlet mennyisége, akkor az számtalan negatív folyamatot indítana el – többek közt Debrecen és a mezőgazdaság vízellátásának esetleges veszélyeztetését, vagy éppen felerősítené az éghajlatváltozással kapcsolatos helyi problémákat.