Közösségi oldalak

Hírek

Több mint 800-szor zaklatta volt barátnőjét az értetlen 54 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi

Személyi szabadság megsértésének bűntette és zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 54 éves büntetett előéletű békéscsabai férfival szemben, aki előbb bezárta a barátnőjét, majd miután az nem állt többé szóba vele, az akarata ellenére próbált kapcsolatba lépni vele.


A sértett nő és a terhelt 2021-ben ismerték meg egymást, majd közöttük érzelmi kapcsolat alakult ki, viszonyuk azonban mindvégig vitákkal volt terhes, emiatt többször megszakadt, de kapcsolatukat rendszeresen helyreállították. A vádlott 2023 februárjában Olaszországba, Palermoba utazott munkavállalás céljából. A férfi és a nő megállapodtak abban, hogy a sértett 2023. április 11-én Olaszországba repült, hogy a terheltet meglátogassa. Miután a nő megérkezett, Olaszországban, Szirakúzában, egy hotelben szállt meg. A terhelt és a sértett között 2023. április 13-án napközben nézeteltérés alakult ki, amely során a férfi ideges lett, elvette a nő telefonját és elrejtette, majd őt az akarata ellenére a hotelszobába zárta és onnan nem engedte ki, ily módon őt a személyes szabadságától megfosztotta. Miután a sértett többszöri kérése után a terhelt végül hozzájárult ahhoz, hogy a nő elhagyja a szobát, a sértett a járókelőktől, majd az olasz rendőrség tagjaitól segítséget kért, akik révén még aznap este egy repülőjárattal Magyarországra visszautazott.

Miután a nő hazautazott, a férfi a sértett távozásába és a kapcsolat megromlásába nem nyugodott bele. Ezt követően, 2023. április 13-a június 02-a között a férfi a saját telefonjáról összesen 851 hívást kezdeményezett és 427 SMS-t küldött a sértett által használt készülékre, illetőleg számos elektronikus üzenetet is küldött a sértett által használt e-mail címre, amellyel azonban idővel – mivel választ nem kapott – felhagyott. Azt követően, hogy a férfi a sértettet sem az általa személyesen használt telefonszámon, sem elektronikus üzenetben nem tudta elérni, összesen 80 hívást és 34 SMS-t küldött a sértett békéscsabai munkahelyén használt telefonkészülékre, mivel tudta, hogy a hívásokat foglalkozásából adódóan a sértettnek kell fogadnia és ily módon vele kapcsolatba léphet.

A sikertelen telefonos, SMS és e-mailes kapcsolatfelvételeket követően a férfi 2023. május 31-én elment a sértett békéscsabai otthonához és annak közelében figyelte a nőt. Másnap az esti órákban ittas állapotban ismét elment a sértett békéscsabai lakóhelyére és vele beszélgetést próbált kezdeményezni, de mivel sem a sértett, sem annak hozzátartozója felszólítására sem távozott a helyszínről, ezért kihívták a rendőrséget. A férfi a fenti módokon a sértett kifejezett akarata ellenére telefonon, sms és e-mail üzenetekben, valamint személyesen visszatérően megpróbált kapcsolatba lépni vele, ily módon a sértett mindennapi életvitelébe rendszeresen és tartósan önkényesen beavatkozott.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit az ügy iratai alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el a pártfogó felügyeletét és külön magatartási szabályként írja elő a számára, hogy sértettől, annak lakóhelyétől, illetve munkahelyétől tartsa távol magát, vele sem személyesen, sem telefonon, sem elektronikusan, sem más módon ne lépjen kapcsolatba – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.