Közösségi oldalak

Hírek

Szobrokat igért több embernek a 66 éves sittes csabacsűdi férfi

Nagyobb kárt okozó csalás bűntette és kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 66 éves büntetett előéletű csabacsűdi férfival szemben, aki az egyik sértettnek egy turulszobor, a másiknak egy puliszobor elkészítését ígérte, de végül egyik alkotás sem készült el. A terheltnek a sértettek részére okozott kárt is meg kell majd térítenie a járási ügyészség indítványa szerint.

Az idős férfi 2022 augusztusában szóban abban állapodott meg egy orosházi férfival, hogy 1.680.000.-Ft ellenében készített a sértett részére, annak kertjében egy oszlopon álló turul szobrot. A megállapodás megkötését követően, 2022. szeptember 04-én a sértett 1.200.000.-Ft előleget fizetett meg készpénzben. A terhelt a sértett házának udvarán a szobor beton alapját 2022 októberében el is készítette, amely munkáért a sértettől 70.000.-Ft munkadíjat kért és vett át. Nem sokkal ezt követően a terhelt további 400.000.-Ft előleget kért és kapott a sértettől, mivel a szobor elkészítésének díját az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt 1.817.000.-Ft-ra emelte fel.

A terhelt végül a megállapodásban vállaltakat, az oszlopon álló szobor elkészítését nem teljesítette, s a sértett többszöri megkeresésére a szobor átadásának elmaradását valótlan okokra – így rossz időjárásra, derékfájdalmakra – hivatkozva indokolta és az átvett előleget sem fizette vissza a sértettnek. A terheltnek valójában a szobor elkészítése már a megállapodás megkötésekor sem állt szándékában, a sértettet jogtalan haszonszerzési célzattal, a vállalt mű elkészítésének hamis ígéretével tévedésbe ejtette és a részére összesen 1.600.000.-Ft kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg.

A terhelt 2023 júniusában Balatonbogláron megállapodott egy helyi férfival abban, hogy készít a részére 300.000.-Ft-ért egy puli kutyát ábrázoló szobrot és azt a sértettnek 2023. július 31-ig átadja. Ebből a célból a terhelt két alkalommal összesen 200.000.-Ft előleget kért és vett át a sértettől készpénzben. Ennek ellenére a megállapodásban vállalt szobor elkészítését nem teljesítette, a sértett megkereséseire a szobor átadásának elmaradását valótlan okokra – szemműtétre, járási nehezítettségre – hivatkozva indokolta, és az átvett előleget sem fizette vissza. A terheltnek valójában a szobor elkészítése ebben az esetben sem állt szándékában, a sértettet jogtalan haszonszerzési célzattal, a vállalt mű elkészítésének hamis ígéretével tévedésbe ejtette és a részére összesen 200.000.-Ft kárt okozott, amely a nyomozás során nem térült meg – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.