Közösségi oldalak

Hírek

Piacoltak a rendőrök Békéscsabán

Piacoltak a rendőrök Békéscsabán, de nem vettek semmit, hanem adtak. Tanácsokat. A takarékossági világnap alkalmából hívták fel az emberek figyelmét arra, hogy a pénzük mellett az adataikra is vigyázni kell.

Rendőrök szólították meg a vásárlókat 2023. október 31-én délelőtt a békéscsabai piacon. Olyan szórólapokat osztogattak, amelyekre az internetezéssel, a banki adataik kezelésével kapcsolatos tanácsokat nyomtattak. Hangsúlyozták, hogy a legjobb zár, riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot, a kódot egy idegennek, illetve nem zárja be az ajtót, nem kapcsolja be a riasztót. Manapság naponta ér kár embereket azért, mert jelszavaikat, kódjaikat megosztják, ismeretlenek kérésére programot telepítenek a telefonjukra, számítógépükre. Pedig a virtuális tér nagyon is valós veszélyeket rejt.

Tájékozottnak kell lenni, ehhez a rendőrség és más hatóságok, illetve a bankok, különböző szolgáltatók is igyekeznek segítséget nyújtani. A Kiberpajzs oldalon folyamatosan olvashatóak az aktuális bűnmegelőzési információk, aki megfogadja a tanácsokat, kisebb eséllyel válik bűncselekmény áldozatává. Az oldal például részletesen bemutatja a telefonos, számítógépes, SMS-es és íméles csalástípusokat. Érdemes elolvasni a tájékoztatást, hiszen utána az ember könnyebben felismeri azt a helyzetet, amikor be akarják csapni. A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján pedig bárki tesztelheti a jelszavait, megnézheti, hogy azok mennyire erősek, milyen szintű védelmet nyújtanak. A békéscsabai piacon a vásárlókkal beszélgető rendőrök mindenkit arra kértek, hogy szánjanak időt a tájékozódásra, vegyék komolyan a figyelmeztetéseket, mert ha nem így tesznek, az nagyon sokba kerülhet. Pillanatok alatt akár az összes pénzüket elveszíthetik – tájékoztatta portálunkat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.