Közösségi oldalak

Hírek

Országosan ellenőrzik a mákos bejgliket és a forralt borok minőségét

Szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Erdős Norbert, az Agrárminisztérium államtitkára. A decemberi akció célja a minisztérium közleménye szerint, hogy az ünnepek előtt megnövekedett forgalom mellett is biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira és az otthonokba.

A járvány miatt fokozottan figyelnek most a higiéniai előírások szigorú betartására, az ellenőrök vizsgálják majd például a bevásárlókosarak tisztán tartását és a csomagolatlan pékáru árusításának higiéniai feltételeit is.

Az édességek, különösen a szaloncukrok esetében a nyomonkövethetőséget nézik, valamint a helyes jelölést és a lejárati időt. Az élő halat árusító helyeken pedig kiemelten vizsgálják a halak származását igazoló dokumentumok meglétét.

A friss sertés- és baromfihúst árusító helyeken elsősorban a származásra vonatkozó információ feltüntetését ellenőrzik, míg a nagyobb üzletekben azt is nézik, hogy az adott termék mellé ki van-e téve a származási ország zászlaja.

Mintavétellel ellenőrzik többek között a diós és mákos bejglik minőségét, a darált mákot és diót, a kimérve árusított mazsolát és a különféle aszalványokat.

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak továbbá a zöldség-gyümölcs árusító helyek, ahol a szezonális termékeket, például a szelídgesztenye minőségét és származásának feltüntetését vizsgálják.

Az alkoholos italok közül kiemelt figyelmet kapnak a nagy áruházláncokban forgalmazott import pezsgők, habzó- és gyöngyözőborok. Az akcióból az ünnepi vásárokra és rendezvényekre kitelepült vendéglátók sem maradnak ki, a forralt bort és a pálinkát is megvizsgálják a szakemberek.

Az országos ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinációjában a megyei kormányhivatalok, járási hivatalok és a Nébih szakemberei végzik december 1. és 31. között között – írja az MTI.