Közösségi oldalak

Hírek

Novák Katalin kegyelmet adott Budaházynak és társainak

Döntött Novák Katalin köztársasági elnök a Hunnia-ügy jogerősen elítélt terheltjeinek kegyelmi kérvényéről. A végrehajtási kegyelmi határozatot már az igazságügyi miniszter is ellenjegyezte. Információink szerint már ma este nyílnak a börtönkapuk és a másodfokú ítélet kihirdetését követően büntetése letöltésére bv intézetbe szállított Budaházy György és öt társa kiszabadul.

A pápalátogatás hete különleges alkalom arra, hogy az államfő kegyelmezési jogkörével éljen. Ezért a köztársasági elnök arról döntött, hogy ebből az alkalomból széles körben ad kegyelmet. A köztársasági elnök mások mellett kegyelmet adott a Hunnia-perként ismertté vált ügyben jogerősen elítélteknek is, akik esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött

-írta honlapján a Köztársasági Elnöki Hivatal, a 17 órakor kiadott közleményben.

Április elején a több mint 50 közéleti szereplőből és művészekből tavaly ősszel megalakult Budaházy Bizottság az Igazságtételért Kondor Katalin, dr. Morvai Krisztina, dr. Gaudi-Nagy Tamás, ifj. Hegedűs Lóránt aláírásával és több mint 30 ezer támogató aláírással nyílt levélben kérte a köztársasági elnököt, hogy az eljárásban érintett további tíz személynek és családjaiknak is tegyék lehetővé a közel másfél évtizedes szenvedések, megpróbáltatások befejezését, az eljárás, illetve a jogerősen kiszabott büntetések végrehajtásának mielőbbi megszüntetését, továbbá a bűnügyi költségek alóli és a büntetett előélet következményei alóli mentesítést.

Tisztelt Köztársasági Elnök Asszonynak, mint a kegyelmi jogkör gyakorlójának és Tisztelt Igazságügyi Miniszter Asszonynak, mint az előterjesztésre és ellenjegyzésre jogosultnak most tíz család életéről kell dönteniük. Az érintett gyermekek közül a legkisebbek még csecsemők, a legnagyobbak egyetemisták, de az utóbbiaknak is nagy szükségük lenne Édesapjuk közelségére, különös tekintettel arra, hogy életük nagy részében nélkülözniük kellett őt, s komoly lelki fájdalmak között, bizonytalanságok közepette nőttek fel. A több mint 14 éve tartó eljárás életkilátásokat fenyegető hatásai miatt a gyermekvállalással kiváró egy elítélt, és két vádlott esetében pedig az általuk eltartott, a büntetőeljárás miatt megromlott egészségi állapotú, szépkorú felmenőikre is elviselhetetlen terheket jelent gyermekeik hányattatása

– állt a nyílt levélben, melyhez azóta óráról órára csatlakoznak az újabb és újabb támogatók, pártállástól függetlenül, köztük közéleti szereplők, művészek, előadók, újságírók, műsorvezetők, és politikusok, polgármesterek is.

Forrás: Pesti Srácok