Közösségi oldalak

Hírek

Koronavírus: a halálozási rátánk az Unióban a második legrosszabb, de világszinten is tragikus

Intenzív terápiás szakápolók dolgoznak az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Aneszteziológiai és intenzív Terápiás COVID-osztályán 2021. április 23-án Fotó: Rosta Tibor

A Johns Hopkins Egyetem által jegyzett nemzetközi adatsor szerint Magyarország jelenleg a világ 6. legrosszabb halálozási arányával rendelkezik a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

A BBC-n megjelent, grafikus felületen átlátható lista szerint a 100 ezer lakosra jutó Covid-áldozatok száma

  • Peruban a legmagasabb,
  • őket követi Bulgária,
  • Bosznia-Hercegovina,
  • Észak-Macedónia,
  • Montenegró, majd
  • Magyarország.

Ha ugyanezt csak Európára vetítve nézzük, akkor Peru kiesése miatt nem hatodik, hanem ötödik legrosszabb arányunk van. Ha pedig tovább szűkítjük az Európai Unióra, akkor Bulgária után a második legrosszabb helyen állunk.

bbc.com

Az adatsor még a legutóbbi, pénteki adatokból épült, eszerint 100 ezer magyar lakosra 319,2 áldozat jutott, míg a bolgároknál 359,4, de például az osztrákoknál csak 129,6.

A járvány egyébként még felfutóban van hazánkban, jelenleg 3980 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 334-en vannak lélegeztetőgépen. A hétvége során 214 ember halt meg, és újabb 17 834 koronavírus-fertőzöttet találtak. A legfiatalabb áldozat mindössze 29 éves volt.

A statisztikai adatokra a Jobbik is reagált, az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazott, „bekopogott a valóság, a vírust két vállra fektető orbáni álkormányzás ablakán. A magyar családoknak pedig marad a bizonytalanság, a fideszes hazugságcunami meg zártkörű konferenciákon elejtett egy-egy Varga Mihály-i megjegyzés a lehetséges korlátozásokról.”

A néppárti Jobbik felszólítja a kormányt, hogy most már végre öntsön tiszta vizet a pohárba:

a plakátoláson kívül milyen kormányzati intézkedéseket foganatosítottak, hogy az oltásokba vetett bizalom egyenes arányba kerüljön a fertőzöttek számának emelkedésével? Felkészítették-e már az egészségügyi ellátórendszert a tömeges fertőzésekre? Mit tesznek a már meglebegtetett újabb komoly korlátozások, az ország újbóli leállításának elkerülése érdekében?

Forrás: Alfahír