Közösségi oldalak

Hírek

Kisbíró dobolta ki az online csalások elleni tanácsokat Békéscsabán

Kisbíró dobolta ki az online csalások elleni tanácsokat Békéscsabán

Egyedülálló bűnmegelőzési program részesei lehettek ma a békéscsabai piacon vásárlók. A rendőrség felkérésére kisbíró dobolta ki az online térben elkövetett csalások megelőzése érdekében megfogalmazott tanácsokat.

Újszerű formában tette közhírré bűnmegelőzési tanácsait a rendőrség 2024. február 7-én, Békéscsabán. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felkérte Lischka Gábor hagyományőrző betyárt, vőfélyt, hogy a piacon dobolja ki az internetes csalások kapcsán megfogalmazott legfontosabb tanácsokat. A humoros, de komoly tartalommal bíró rigmust a vásárlók érdeklődéssel hallgatták, sokan a telefonjukkal videóra is vették.

„Figyelmezzen mindenki itt a piacszerte, mi az, mit hirdetek a dobomat verve! Nem a magam jókedvéből vagyok máma bátor, rendőrfőkapitányi kurrentálásra lettem fogadott prókátor. Egypár dolgot mondok a közbátorság érdekében, hogy forintja, pénze megmaradjék mindenki zsebében.”

– kezdte mondandóját a kisbíró.

Kitért a zsebtolvajokra, és a lakások biztonságára, majd arra kérte a hallgatóságot, hogy telefonon banki ügyintézőként bejelentkező idegeneknek ne adják meg az adataikat, kódjaikat, inkább szánjanak időt a személyes ügyintézésre. A romantikus csalásokra is utalt, hangsúlyozta, hogy a királyfi az interneten sem jön fehér lovon,

„gyanús lehet, ha pénzt küldet, s a sors csap téged pofon”

– szólt az intelem.

A kisbíró bejárta a piacot és a vásárcsarnokot, több helyen is megállt és elismételte a figyelemfelkeltő sorokat. Közben a rendőrök hasznos tanácsokat tartalmazó szórólapokat osztogattak. A bűnmegelőzési program megismétlődik, a következő piaci napon, 2024. február 10-én Lischka Gábor ismét elvegyül majd a vásárlók között, és szórja a rímeket.