Közösségi oldalak

Hírek

Két nő is csalás áldozata Békés megyében

Békés megyében csalás áldozata lett két nő, akik előfizetnek egy olyan szolgáltatást, amelynek segítségével tévéműsorokat, filmeket lehet nézni. Azzal tévesztették meg őket, hogy a szolgáltató cég nevében, SMS-ben közölték velük: a legutóbb számlázott díjat nem fizették be.

A Békéscsabai Rendőrkapitányságra az elmúlt napokban két feljelentés érkezett arról, hogy az egyik streaming szolgáltató nevében küldött SMS-ekkel károsítottak meg olyanokat, akik egyébként előfizetők, tehát a megnevezett szolgáltatónál igénybe veszik a lehetőséget, hogy az internet segítségével filmeket, tévéműsorokat nézzenek. A +33 611618860-as számról érkezett rövid szöveges üzenetekben közölték velük, hogy a legutóbbi befizetésüket elutasították, ezért szükség van az előfizetői adataik frissítésére, megerősítésére. Olyan weboldalakra navigálták őket, amelyek megtévesztésig hasonlítottak a streaming szolgáltató valódi weboldalára. Először a belépési azonosítójukat és a jelszavukat kellett megadniuk, majd a bankkártyájuk adatait, CVC kódját, érvényességi idejét és telefonszámukat kérték. Az újkígyósi és békéscsabai előfizetők, miután végigértek a folyamaton, a bankjuktól kaptak értesítéseket arról, hogy rögtön az adatkérés után egy másik országban fizettek a kártyájukkal. Egyikük számláját 104, a másikukét 510 ezer forintnak megfelelő euróval terhelték. Mindkét esetben a bank biztonsági rendszere is észlelte a gyanús tranzakciókat.

A rendőrség mindenkit arra kér, hogy mielőtt az idegen számról érkező SMS-ekre reagál, megadja a személyes adatait, banki kódjait, tájékozódjon! Az ezeknél az eseteknél megnevezett streaming szolgálatóval kapcsolatosan az interneten számos híradás található, amelyben felhívják a figyelmet a csalásra. Tanácsos tehát a szolgáltató ügyfélszolgálatán érdeklődni, vagy az interneten egy egyszerű kereséssel megnézni, hogy korábban mások kaptak-e már hasonló üzenetet, váltak-e már így bűncselekmény áldozatává – tájékoztatta portálunkat Deményné Tűri Zsanett r. hadnagy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.