Közösségi oldalak

Hírek

Hasznos tanácsokkal látták el kortársaikat a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola diákjai

Elkezdődött a nyári szünet. Ilyenkor még inkább oda kell figyelni a gyermekekre. Mutassunk nekik jó példát a közlekedésben és tanítsuk meg nekik azt, hogyan tudnak vigyázni magukra és a dolgaikra! A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola diákjai egy rövid videóban összegezték jótanácsaikat.

Többek között kérik a társaikat, hogy a szüleiknek mindig mondják el, mikor, hová mennek, kikkel lesznek együtt és meddig maradnak! Idegenekkel ne álljanak szóba! Az internetes alkalmazásokon használt jelszavaikat, kódjaikat ne adják meg másoknak, még a társaiknak se! Gondolják át, milyen képeket, hozzászólásokat tesznek közzé a világhálón, mert ami egyszer felkerül oda, véglegesen soha nem törölhető. Pénzt mindig csak annyit vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük lesz. Ha bajba kerülnek, netán bűncselekmény áldozatai lesznek, vagy baleset történik, a 112-es ingyenes számon éjjel nappal tudnak segítséget kérni.



Balesetmegelőzés tekintetében nagyon fontos a szülői példamutatás és a szabályok megismertetése a gyermekekkel. Ez utóbbit már egészen kicsi korban el kell kezdeni és a nyári szünet kezdetén a biztonságot szolgáló tudnivalókat át is kell ismételni az óvodásokkal, iskolásokkal. Fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy mielőtt az úttestre lépnek, nézzek jól körül! Álló autó, busz, vagy bokor, fa mögül ne szaladjanak ki az útra! Olyan gyalogos-átkelőhelyen, ahol van lámpa, piroson még akkor se menjenek át, ha úgy látják, éppen nem jön semmi. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy ha az úttest szélén kerékpározó gyermeket kerülnek ki, tartsanak nagyobb oldaltávolságot, üdülő övezetekben, strandok, játszóterek környékén pedig fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Autóban a vezető és az utasok is használják a biztonsági övet, a gyermekek pedig az életkoruknak, magasságuknak megfelelő ülésben, magasítón utazzanak! Ha kerékpáron visznek kisgyermeket, a kerékpáros gyermekülésnek legyen háttámlája, lábtartója és biztonsági öve. Ügyeljenek arra, hogy láthatóak legyenek! Viseljenek fényvisszaverő mellényt és ajánlott kerékpáros sisakot is használni. A strandolni induló gyermekeket mindig kísérje felnőtt! Olyan helyen, ahol tilos fürödni, ne engedjék, hogy bemenjenek a vízbe! Mondják el nekik, hogy ha nem tudnak jól úszni, gumimatraccal, felfújható játékokba kapaszkodva se menjenek mély vízbe! Az, hogy a gyermek medencében jól úszik, még nem jelenti azt, hogy élővízben is biztonsággal meg tud tenni ugyanakkora távolságot. Emellett fontos, hogy a diákok strandoláskor is vigyázzanak személyes dolgaikra. Telefonjaikat, pénztárcáikat még rövid időre se hagyják őrizetlenül!

Békés megyében a rendőrök a nyári szünetben több táborba, programra is ellátogatnak. Mindenhol a gyermekek életkorának megfelelően felépített, a kisebbeknél játékos foglalkozásokon igyekeznek megismertetni, átismételni a biztonságot szolgáló legfontosabb szabályokat.