Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei Ügyészi Szervek az 1. héten

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.

Rablás bűntette miatt kezdeményezte a Battonyai Járási Ügyészség egy 36 éves többszörösen büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő kevermesi férfi letartóztatását, aki közös italozás után erőszakkal vette el egy másik férfi pénzét.

A rovott múltú férfi 2022. január 03-án együtt italozott egy másik férfival Kevermesen, és az italboltból együtt távoztak. A hazafelé vezető úton a férfi előbb pénzt kért, majd követelt a társától, emiatt a Jókai utcában vita alakult ki köztük, ennek során a terhelt megpróbálta a sértett zsebéből a nála lévő pénzt kivenni, azt megszerezni. Amikor ez nem sikerült, a terhelt testi erővel a földre vitte a sértettet, őt több alkalommal megütötte, majd a ruházatát átkutatta, nadrágjának zsebéből jogtalan eltulajdonítás szándékával kivett 42.790.-Ft készpénzt és azzal távozott.

A férfi többször volt már büntetve erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények miatt, jelenleg három másik nyomozás van vele szemben folyamatban, ezen felül a Battonyai Járási Ügyészség legutóbb 2021 decemberében emelt vádat ellene garázdaság vétsége miatt.A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt megalapozottan feltehető volt, hogy a terhelt szabadlábon a sértettet vagy a tanúkat jogellenesen befolyásolná, megfélemlítené és ezzel a bizonyítás eredményét veszélyeztetné, illetőleg az előéletére figyelemmel a bűnismétlés veszélye is fennállt. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

2.

Kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt kezdeményezte a Gyulai Járási Ügyészség egy 18 éves többszörösen büntetett előéletű sarkadi férfi letartóztatását, aki testvérét lopta meg, illetőleg viselkedésével az általa nevelt gyermekek fejlődését is veszélyeztette.

A fiatal férfi 2021. november 27-28-a között elment a lánytestvére sarkadi házához, majd az udvarra bemenve a ház bejárati ajtaját testi erővel benyomta, és a házból jogtalan eltulajdonítási szándékkal közel 57.000.-Ft értékben vitt el különböző használati tárgyakat, így 1 gázpalackot, 2 pár sportcipőt, 1 hangfalat, valamint 1 csomag pelenkát.A férfi élettársi kapcsolatban él egy nővel; közös háztartásukban nevelik közös, pár hónapos gyermeküket és a nő korábbi kapcsolatából született 4 éves kislányt és 2 éves kisfiút. A fiatal férfi rendszeres kábítószer fogyasztó, abban az esetben azonban, ha nem jutott hozzá a kábítószerhez, élettársával és annak gyermekeivel agresszíven viselkedett. Ilyen alkalmakkor rendszeresen bántalmazta, pofon ütötte és megrúgta élettársát úgy, hogy annak az élettársa gyermekei is szemtanúi voltak.

Több alkalommal bántalmazta a 4 éves és a 2 éves gyermekeket is, a karjukat megrángatta, valamint pofon ütötte őket. 2021. december elején azért, mert a gyermek sírt, megfogta a 4 éves kislány karját, felemelte őt és ledobta a földre, minek következtében a gyermek beütötte a fejét, azon púp és horzsolás keletkezett, valamint a szeme alja is belilult. A terhelt a gyermekek és édesanyjuk rendszeres bántalmazásával a gyermekek testi-lelki fejlődését súlyosan veszélyeztette.

A kényszerintézkedés elrendelésére a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor a várható büntetés nagyságára figyelemmel, valamint arra, hogy a terhelt gyanúsítottkénti idézése ellenére nem jelent meg a nyomozó hatóság előtt és 2021 decemberében elfogatóparancsot kellett vele szemben kibocsátani. Ezen felül a férfi a bűncselekményeket a vele szemben folyamatban lévő másik büntetőeljárás hatálya alatt, gyanúsítottkénti felelősségre vonását követően követte el, így terhére fennállt a bűnismétlés ténye és annak jövőbeni veszélye is. A bíróság a letartóztatást 1 hónapra elrendelte.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

Zaklatás vétsége, könnyű testi sértés vétsége és 2 rendbeli garázdaság vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 35 éves büntetlen előéletű eleki férfi ellen, aki volt párját zaklatta.

A férfinak korábban néhány hónapon keresztül együttélés nélküli párkapcsolata volt egy orosházi nővel, amelynek a sértett szakítása vetett véget 2021 februárjában. A férfi a szakítást nem bírta elfogadni, és a sértettet hónapokon keresztül telefonon és személyesen is zaklatta. A szakítást követően, 2021. február hónapjától 2021. április végéignaponta rendkívül nagy számú SMS üzenetet küldött a nőnek és hívogatta őt éjjel és nappal is. Többször felcsengetett a sértett lakásába, s amikor az beengedte, kiabált és agresszíven viselkedett vele. Több alkalommal megvárta a nőt, amikor hazaért a munkából. Az egyik alkalommal a sértettet egy férfi munkatársa vitte haza autóval. Amikor a terhelt meglátta őket, odaszaladt az autóhoz, feltépte az ajtaját és beugrott a kocsiba, megszorította és megrángatta az autót vezető férfi karját, miközben hangosan azt kérdezgette, hogy mi van kettejük között. Végül kirángatta a nőt az autóból és őt több alkalommal ököllel és tenyérrel a fején megütötte. Egy másik alkalommal a sértett nőt egy másik, női munkatársa vitte haza. A férfi odasietett ehhez az autóhoz is, próbálta kinyitni a jobb első ajtaját, de az zárva volt, ezért dühében ököllel ütlegelni kezdte a jobb első ablakot, miközben kiabált a gépkocsiban ülő sértettel. Cselekményével akkor hagyott fel, amikor a sértett telefonján a rendőrséget hívta. A férfi kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

2.

Szintén zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 23 éves büntetett előéletű sarkadi férfival szemben, aki szintén volt barátőjét zaklatta.

A férfi 2021-ben néhány hónapig párkapcsolatban állt egy vésztői nővel. Miután a sértett nő 2021 novemberében végleg szakított vele, a férfi egy hónapon keresztül folyamatosan próbálta felvenni a kapcsolatot a volt barátnőjével annak akarata ellenére: ittas állapotban különböző telefonszámokról naponta több alkalommal felhívta, sms és messenger üzeneteket küldözgetett neki sértő tartalommal, illetőleg az ismerősein keresztül is el akarta érni. 2021. december 6-án pedig az éjszakai órákban valótlan tartalmú bejelentést tett a rendőrségre, amely szerint a nő öngyilkosságot kísérelt meg, gyógyszereket szedett be. A bejelentés hatására a rendőrök felkeresték a sértettet a késő éjszakai időpontban. A férfikéretlen hívásaival, üzeneteivel, valótlan tartalmú rendőrségi bejelentésével önkényesen, rendszeresen beavatkozott a nő magánéletébe.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 46 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi ellen, aki egy cég ügyvezetőjeként követett el adócsalást.

A férfi a vádbeli időszakban egy budapesti székhelyű, autókereskedelemmel foglalkozó korlátolt felelősségű társaság tagja és ügyvezetője volt. Ilyen minőségben 2017. január és december hónapja közötti időszakban valótlan tartalmú havi adóbevallásokat nyújtott be az adóhatósághoz, azokban eltitkolta a cég valós járműértékesítéseit és az abból származó bevételeit, ezzel a magatartásával pedig közel 42 M Ft adóhiányt okozott.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a gazdasági társaság vezető tisztségének viselésétől mint foglalkozástól, valamint rendelje el a vele szemben más ügyben, jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt kiszabott 1 év 6 hónap időtartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is.

2.

A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt emelt vádat és vádiratában elzárás és közúti járművezetéstől eltiltás büntetések kiszabására tett indítványt egy 57 éves büntetett előéletű sarkadi férfi ellen, aki két eltiltás hatálya alatt állt, ennek ellenére kétszer is járművezetésen kapták.

A férfit a Békéscsabai Járásbíróság 2020 novemberében járművezetés az eltiltás hatálya alatt szabálysértése miatt 80.000.-Ft pénzbírsággal sújtotta, és 12 hónap időtartamra (2021. november 10-ig) a járművezetésétől eltiltotta. Ezt követően a Békéscsabai Rendőrkapitányság, mint szabálysértési hatóság 2021 februárjában a közúti közlekedés rendjének megzavarása és más szabálysértések miatt 150.000.-Ft pénzbírságot szabott ki vele szemben, és 12 hónapra (2022. február 01-ig) minden közúti jármű vezetésétől eltiltotta. A férfinakmindkét eltiltásról tudomása volt.

Ennek ellenére 2021. szeptember 04-én a reggeli órákban egy személygépkocsit vezetve közlekedett Sarkad város lakott területén. A Márky Sándor utcában igazoltatták, majd előállították. Egy hét múlva, 2021. szeptember 12-én az éjszakai órákban a férfi ismét egy személygépkocsit vezetve közlekedett a 46-os számú főúton Gyomaendrőd felől Mezőtúr irányába. Amikor a rendőr megállította, azért, hogy a rendőri intézkedés alól magát kivonja, a gépkocsiból kiszállva ismeretlen helyre távozott. Cselekményeivel megszegte a KRESZ 4.§ (1) bekezdés a) pontjában foglaltakat, mely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott érvényes engedéllyel rendelkezik, és a járművezetéstől eltiltva nincs.

3.

Rablás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 35 éves büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő nagyszénási illetőségű, de orosházi tartózkodási helyű férfi ellen, aki munkaadóját lopta meg, majd ki is rabolta.

A férfi 2021 szeptemberében 6 napig pékként dolgozott egy orosházi pékségben. 2021. szeptember 16-án, a hajnali, reggeli vagy délelőtti órákban bement a pékség irodájába és onnan jogtalan eltulajdonítási céllal elvette a tulajdonosnő 10.000.-Ft értékű pénztárcáját az abban lévő 25.000.-Ft készpénzzel és személyes iratokkal, bankkártyákkal együtt. A pénz kivette a pénztárcából és azt az iratokkal együtt egy kukába dobta.

Néhány nap múlva a férfi elhatározta, hogy a volt munkáltatójánál lévő készpénzt erőszak alkalmazásával is elveszi, miközben a sértett éjszaka a lakásáról a pékségbe megy kerékpárral. Ennek érdekében a férfi 2021. szeptember 21-én éjfél után Orosházán, a Veress József utcában lesben állva, arcát maszkkal eltakarva várta az általa ismert útvonalon a pékségbe közlekedő sértettet. Kis idő múlva meg is pillantotta a kerékpárral közlekedő nőt, ekkor kifutott a ház elől és két kézzel nagy erővel meglökte. A sértett a lökés következtében a kerékpár irányítását elveszítve áttért az úttest bal oldalára, ahol az útpadkának nekiütközött, majd az út melletti füves részen a földre leesett. Ekkor a terhelt a sértetthez lépett és jogtalan eltulajdonítási céllal elvette a kerékpár kosarából a sértett táskáját, amelyben ekkor 33.000.-Ft készpénz, 60.000.-Ft értékű mobiltelefon, személyes iratok és egyéb kis értéket képviselő személyes tárgyak voltak. A férfi a táskából kivette a pénzt, azt később lefoglalták tőle, a táskát az iratokkal, a telefonnal és egyéb tárgyakkal pedig az utcán eldobta, ahol azt később megtalálták, így az okozott 105.000.-Ft kár teljes egészében megtérült.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a letartóztatásban lévő férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától és vagyonelkobzást rendeljen el vele szemben a meg nem térült kár, 35.000.-Ft erejéig.

Ittas állapotban elkövetett járművezetések

A Békés megyei ügyészi szervek a 2022. január 03-09-e közötti időszakban 13 személlyel szemben emeltek vádat ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt. Ezekben az ügyekben a Battonyai (3 ügy), Békéscsabai (2 ügy), a Békési (1 ügy), a Gyulai (2 ügy), az Orosházi (2 ügy) és a Szarvasi Járási Ügyészség (3 ügy) járt el. A helyi ügyészségek ezen bűncselekmények miatt indult ügyekben egységesen – egy ügy kivételével – arra tettek indítványt, hogy a bíróságok az ügyiratok alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzéseikben pénzbüntetésre ítéljék a szabályszegő sofőröket és tiltsák el őket a közúti járművezetéstől, illetőleg enyhébb esetben a bűncselekmény elkövetése során használt járműkategóriába tartozó járművek vezetésétől.

Kivételt jelent a Battonyai Járási Ügyészség azon ügye, amelyben ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt egy 34 éves büntetett előéletű mezőkovácsházi férfi ellen emelt vádat. Ebben az ügyben az elkövető előéletére és arra figyelemmel, hogy súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alattvezette járművét, az ügyészség álláspontja szerint nem volt elbírálható az ügy az ügyiratok alapján. Ugyanakkor a vádirat mértékes indítványt is tartalmazott arra az esetre, ha a terhelt a terhére rótt bűncselekmény elkövetését a bíróság tárgyalást előkészítő ülésén elismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A férfi 2021. november 14-én az esti órákban Mezőkovácsháza belterületén, a Hunyadi János utcában úgy vett részt a közúti közlekedésben egy általa vezetett személygépkocsival, hogy a vezetés megkezdése előtt nagyobb mennyiségű szeszes italt fogyasztott.  Haladása során a Dózsa utcában az egyik ház elé érve – ittaságából kifolyólag – a gépkocsival az útpadkára lehaladt, ott egy oszlopnak, majd a ház falának ütközött. Az ügyészség indítványa elzárás és a közúti járművezetéstől eltiltás büntetések kiszabására irányult – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.