Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei ügyészi szervek a 7. héten

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.

Kisebb értékre üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, annak kísérlete és személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt kezdeményezte a Békés Megyei Főügyészség egy 30 éves többszörösen büntetett előéletű mezőberényi férfi letartóztatását.

A vagyontalan és munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező férfit 2023. január 10-én azért vonta gyanúsítottként felelősségre a Békési Rendőrkapitányság, mert társával 2022. november végén bement egy mezőberényi családi ház udvarára, majd az ott található garázsba, ahonnan gázpalackot és különböző kézi szerszámokat, valamint 2 db baromfit tulajdonított el összesen 190.000.-Ft értékben. A férfi eddig 11 alkalommal volt büntetve, túlnyomórészt vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt. Legutóbb a Békési Járásbíróság a 2023. január 26. napján jogerőre emelkedett ítéletével kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt 90 nap elzárásra ítélte.

Sem a legutóbbi elítélés, sem a gyanúsítottkénti felelősségre vonás nem tántorította el a férfi attól, hogy rövid időn belül ismét bűncselekményeket kövessen el. 2023. február 10-én, a délutáni órákban testi erővel benyomta egy mezőberényi családi ház ajtaját, majd a kamrában magához vett 18 szál vastag kolbászt és két és fél tábla szalonnát összesen 80.000.-Ft értékben, és azokat egy párnahuzatba helyezte. A sértett azonban hazaért, amikor a terhelt az épületből kilépett, a párnahuzatot a benne levő hústermékekkel a földre rakta, majd távozni készült. A sértett eleresztett egy ökölütést, majd azt követően a grabancánál fogva elkezdte kivezetni a terheltet az utcára úgy, hogy a másik kezében egy botot tartott. A terhelt azonban még az udvaron kiszabadult a sértett fogásából, majd közölte vele, hogy „megütöttél, megöllek”, illetve vigyázzon, mert kés van nála, miközben a sértettől 2-3 méter távolságra állva kezében egy késsel hadonászni kezdett. A sértett ekkor a botot magasba emelve közölte a terhelttel, hogy takarodjon, aki távozott is a helyszínről.

A letartóztatás elrendelésének számos oka fennállt a terhelt esetében: a szökés, elrejtőzés veszélye, a bűnismétlés ténye és annak veszélye, valamint a bizonyítás veszélyeztetése. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a főügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

2.

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt kezdeményezte a Békés Megyei Főügyészség egy Magyarországon büntetlen előéletű 31 éves török állampolgárságú férfi letartóztatását, aki anyagi haszonszerzés céljából szándékosan segítséget nyújtott 30 fő külföldi állampolgárnak abban, hogy 2023. február 16-án, a hajnali órákban illegálisan, a zöldhatáron keresztül átlépjék a magyar-román államhatárt.

A terhelt ismeretlen bűntársa utasítására egészen Aradtól segítette a migráns személyeket abban, hogy Nyugat-Európába jussanak. Romániában, Aradon egy parkolóban valamennyien – a 30 fő külföldi (20 fő bangladesi, 3 fő indiai, 5 fő marokkói, 1 fő pakisztáni és 1 fő afgán) állampolgár és a terhelt – beszálltak egy kamion rakterébe, majd a kamionnal több órát utaztak. A magyar-román államhatár közelében a kamionból kiszálltak, és a migráns személyek a terhelt vezetésével és az az ő iránymutatása alapján az éjszaka folyamán több órán át gyalogoltak, amíg a magyar-román államhatárt a zöldhatáron keresztül át nem lépték. A hajnali órákban, 04 óra 25 percet megelőző időben értek Battonyára, ahol egy üzlet parkolójában a terhelt a külföldi állampolgárokat beszállította egy ott parkoló osztrák honosságú kamion rakterébe, ő pedig beült a vezetőfülkébe, beindította a járművet és várta a szervező további utasításait. A Battonyai Határrendészeti Kirendeltség munkatársai ekkor vonták ellenőrzés alá a kamiont, és ekkor fogták el a terheltet és a kamion rakterében tartózkodó 30 személyt, akikről megállapítást nyert, hogy valamennyien jogszerűtlenül tartózkodnak Magyarország területén. A migráns személyek útját embercsempészek szervezték, akiknek különböző – 1.000 és 3.000 euró közötti – összegeket fizettek, illetve helyeztek letétbe ezért; úti céljuk Olaszország volt. A terheltet Törökországban ismeretlen személy bízta meg anyagi juttatás fejében az embercsempészés lebonyolításával.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére elsődlegesen ebben az esetben is a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, illetőleg fennállt a bizonyítás manipulálásának, befolyásolásának veszélye is. A nyomozás bíró ebben az esetben is elrendelte a letartóztatást 1 hónapi időtartamra.

Bíróság elé állítás

1.

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés miatt állított a héten bíróság elé a Békéscsabai Járási Ügyészség két férfit.

Az egyik ügy terheltje egy 64 éves büntetett előéletű békéscsabai férfi, akit a járási ügyészség a tettenéréstől számított 30 napon belül bíróság elé állított, amely jelentősen hozzájárult a büntetőeljárás gyors és hatékony befejezéséhez. A férfit a Békéscsabai Járásbíróság eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt 220.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte, valamint 2 évre ismét eltiltotta a közúti járművezetéstől. Az ítélet nem jogerős.

A férfit a Békéscsabai Járásbíróság a 2022. október 6. napján jogerőre emelkedett ítéletével ittas járművezetés vétsége miatt 160.000.- Ft pénzbüntetésre ítélte és 1 év 2 hónapra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől. A bíróság az ítéletét a terhelt jelenlétében hirdette ki, illetőleg postán is megküldte a részére, így a férfi a közúti járművezetéstől eltiltás tényéről és annak tartamáról tudomással bírt. Ennek ellenére a férfi 2023. január 16-án, a délutáni órákban egy általa használt személygépkocsi volánja mögé ült és azzal, azt vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén. Őt a rendőrök az Egység utcában intézkedés alá vonták, majd előállították a Békéscsabai Rendőrkapitányságra.

A másik ügy „főszereplője” egy 40 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfit, akit a Békéscsabai Rendőrkapitányság mint szabálysértési hatóság a 2022. december 22-én jogerőre emelkedett határozatával a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértése miatt 20.000.-Ft pénzbírsággal sújtott és 1 hónapra a közúti járművek vezetésétől eltiltott. A terhelt az eltiltás tényéről és tartamáról 2023. január 02-án tudomást szerzett, a rendőrség határozatát átvette. Ennek ellenére 2023. január 09-én beült egy általa használt személygépkocsiba és azzal Békéscsaba lakott területén belül, a Szarvasi úton közlekedett, amikor őt a rendőrség 12 óra előtt nem sokkal megállította és intézkedés alá vonta. A Békéscsabai Járásbíróság a férfit eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés vétsége miatt – nem jogerősen – 110.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte és 4 hónapi időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

Közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetlen előéletű békéscsabai férfi ellen, aki úgy okozott súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetet, hogy nem adott elsőbbséget egy kerékpárosnak. A járási ügyészség indítványa pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására irányul.

A férfi 2022. augusztus 09-én, a délelőtti órákban a tulajdonát képező személygépkocsit vezetve közlekedett Békéscsaba lakott területén a Bartók Béla úton a Temető sor felől az Erkel utca irányába. Haladása közben a Bartók Béla út – Erkel utca kereszteződésében úgy kanyarodott jobbra, hogy eközben nem biztosított elhaladási elsőbbséget a Bartók Béla úttal párhuzamosan kiépített kerékpárúton a Bánát utca felől a Temető sor irányába vele szemből érkező, s egyenesen továbbhaladni szándékozó kerékpáros nőnek, így összeütköztek. A baleset során a kerékpárt vezető sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A terhelt a cselekményével megszegte a KRESZ 31.§ (5) bekezdés b) pontjának ca) alpontjában foglaltakat, amely szerint elsőbbséget kell adni a jobbra bekanyarodó járművel a kerékpársávon vagy az úttest mellett lévő, attól jobbra eső kerékpárúton, gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetett előéletű, jelenleg más ügyből kifolyólag jogerős szabadságvesztését töltő kondorosi férfi ellen, aki egy gazdasági társaság képviselőjeként nem tett eleget a cég adóbevallási és -befizetési kötelezettségének.

A férfi felesége volt a bejegyzett ügyvezetője egy 2016 júliusában alapított, Pest megyei, újlengyeli székhelyű kft.-nek, amelynek főtevékenysége a fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelme volt. A cég ügyvezetője meghatalmazta a férjét, a terheltet, hogy a céget képviselje, így ténylegesen teljes egészében a férfi működtette a társaságot, ő szervezte annak kereskedelmi tevékenységét, és a könyvelővel is ő tartotta a kapcsolatot. A cég a vádbeli időszakban Békéscsabán, egy bérelt üzlethelyiségben hegesztéstechnikai eszközök és egyéb járműalkatrészek értékesítésével foglalkozott, amely tevékenységéből 2016 júliusa és 2017 februárja között közel 20.000.000.-Ft nettó bevételt ért el. A férfi a cég tényleges képviselőjeként eljárva ezen időszakra vonatkozóan általános forgalmi adónemben részben valótlan tartalmú, „0”-ás adattartalmú havi adóbevallásokat nyújtott be, részben pedig egyáltalán nem nyújtott be adóbevallásokat az adóhatósághoz, amely magatartásával a cég bevételeit eltitkolta és összesen 5.400.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam részére. 2018. II. és III. negyedévében a férfi úgy csökkentette a cég adófizetési kötelezettségét, hogy valótlan tartalmú költségszámlákat fogadott be és helyezett el a cég könyvelésében közel 80.000.000.-Ft nettó értékben, amelyek alapján jogosulatlanul élt adólevonással, amely cselekményével általános forgalmi adónemben több mint 21.000.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott a költségvetés részére.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától és a gazdasági társaságok vezetésétől mint foglalkozástól, valamint kötelezze őt a nyomozás során felmerült, közel 260.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére.

2.

Eltiltás hatálya alatt eljövetett járművezetés vétsége és szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 36 éves büntetett előéletű, többszörös és különös visszaesőnek minősülő újkígyósi férfi ellen, aki azon felül, hogy eltiltás hatálya alatt vezetett, a vele szemben intézkedő rendőröknek testvére személyes adatait diktálta be.

A férfit a Békéscsabai Rendőrkapitányság, mint szabálysértési hatóság a 2022. szeptember 27. napján jogerőre emelkedett határozatával érvénytelen hatósági engedéllyel való közlekedés és más szabálysértés miatt 130.000.-Ft pénzbírsággal sújtotta és 8 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Bár a férfi tudomással bírt az eltiltás tényéről és annak időtartamáról, 2022. október 07-én, a délutáni órákban Sarkadon, a Kis utcában egy személygépjárművet vezetve közlekedett addig, amíg a Sarkadi Rendőrkapitányság Rendészeti Osztályának járőrei közlekedésrendészeti ellenőrzés alá nem vonták. A férfi a cselekményével megszegte a KRESZ 4.§ (1) bekezdésének a) pontjában foglaltakat, amely szerint járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott érvényes engedéllyel vagy az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes járművezetési jogosultsággal rendelkezik, és a járművezetéstől eltiltva nincs.

A férfi a járművezetés alatt személyes iratait nem tartotta magánál, a rendőri intézkedés során pedig a bátyjának adta ki magát, azaz nem a saját, hanem a testvére személyes adatait diktálta be a rendőröknek, illetőleg azt nyilatkozta, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkezik. Ezt követően az eljáró rendőrök az adatbázisokban ellenőrizték a bediktált személyes adatokat, és azokból – a férfi tetoválásai alapján – meg tudták állapítani a férfi valódi személyazonosságát. A terhelt ezen cselekményével hamisan vádolta meg a vezetői engedéllyel valóban nem rendelkező testvérét engedély nélküli vezetés szabálysértése elkövetésével.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint a közúti járművezetéstől.

3.

Uzsora-bűncselekmény bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 39 éves büntetlen előéletű bucsai nővel szemben, aki uzsorakölcsönt nyújtott egy másik bucsai nőnek, majd a tartozás fejében a házát is meg akarta szerezni.

A nő 2021 novemberében azzal a feltétellel adott 60.000.-Ft összegű kölcsönt egy másik bucsai nőnek, hogy azt a következő hónapban 100%-os kamattal növelt összegben kell visszafizetni. A feltételek meghatározásakor a terhelt tudomással bírt arról, hogy a kölcsönt kérő nő rossz anyagi körülmények között, csekély jövedelemből él, hiszen korábban több alkalommal néhány ezer forintos kölcsönt is kellett kérnie a mindennapi kiadásaihoz. Így tudott arról, hogy a kölcsönnek még a kamat nélküli mértéke is nehezen, nagy nélkülözés mellett lenne visszafizethető a havi bevételéhez mérten, a kétszeres összeg megfizetése pedig lehetetlen, hiszen összesen nem jut annyi jövedelemhez. Az előnytelen megállapodás alapján a tartozás összege folyamatosan emelkedett, minden visszafizetés nélküli hónapban növekedett az amúgy is magas kamat, így a tartozás 2022 májusára a terhelt számításai alapján elérte a 800.000.-Ft-ot.

A tartozás biztosítéka gyanánt a nő 2022. május 31-én elvitte a kölcsönt kérő sértettet egy ügyvédhez, hogy a sértett bucsai házára adásvételi előszerződést kössenek. A felek az ügyvéd előtt a szerződés valós körülményeit nem tárták fel. Az elkészített szerződés értelmében a sértett kötelezettséget vállalt arra, hogy tehermentesítést követően eladja a terheltnek az ingatlanát, melynek 800.000.-Ft-os vételárát kifizetettnek rögzítették, illetőleg arra is kötelezettséget vállalt, hogy az ingatlant 8 napon belül a terhelt birtokába adja.

A terhelt ezzel a magatartásával hamis tartalmú magánokirat szerkesztésére adott megbízást az ügyvédnek, hiszen nem állt fenn ilyen összegű tartozása a sértettnek, és a vételár megfizetése sem történt meg. A terhelt az aláírt szerződés tartalma alapján 2022. július hónapban 35.000.-Ft albérleti díjat követelt a sértettől, mivel a birtokbaadás nem történt meg, majd követelte, hogy 2022. augusztus 06-ig adja át az ingatlant. A jogosulatlanul kért összeget a sértett kifizette.

4.

Jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 27 éves büntetett előéletű körösladányi férfi ellen, aki nemcsak „meglovasított” egy idegen autót, de azt használhatatlanná is tette.

Az autó tulajdonosa egy körösladányi férfi volt, aki 2022. december végén nem tartózkodott Körösladányban, és erre az időszakra a kocsit odaadta a testvérének, hogy használja. Az autót jogszerűen használó férfi 2022. december 22-én 18 óra körüli időpontban leállította az autót Körösladányban, a Wenckheim utcában, de nem zárta le és az indítókulcsot is benne hagyta, mert a központi zár hibája miatt ellenkező esetben nem lehetett volna újra kinyitni az ajtaját. A terhelt aznap este magánéleti problémák miatt több körösladányi italozóban megfordult, majd az utolsóból 22 óra körüli időpontban távozott. A kerékpárját tolva haladt az otthonába, amikor meglátta a sértett gépjárművét, és elhatározta, hogy gyorsan azzal hazamegy. A vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi a kerékpárját letámasztotta egy közeli épülethez, majd személygépkocsit elindította. Körösladány Újladányi részén haladt, amikor az útról letért és egy jobboldali fának ütközött. A jármű az ütközés következtében kigyulladt, a férfi pedig sérülés nélkül kiszállt és az otthonába ment, anélkül, hogy a keletkezett tűz miatt segítséget kért volna. Egy arra közlekedő személy értesítette a hatóságokat. Az autó tulajdonosát a cselekmény következtében 650.000.-Ft-os kár érte, ugyanis az autó a tűz miatt használhatatlanná vált.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és a próbaidő tartamára rendelje el a pártfogó felügyeletét. A bíróság olyan esetekben rendelhet el pártfogó felügyeletet – más feltételek fennállása mellett –, ha a próbaidő eredményes elteltéhez az elkövető rendszeres figyelemmel kísérése szükséges. A pártfogolt köteles a jogszabályban vagy a bírósági határozatban előírt magatartási szabályokat megtartani, a pártfogó felügyelővel rendszeresen kapcsolatot tartani, illetőleg a pártfogó felügyelő részére az ellenőrzéshez szükséges felvilágosítást megadni. Ezen felül a járási ügyészség vádiratában arra is indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze a terheltet a polgári jogi igényét érvényesítő sértett részére okozott kár megtérítésére is – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.