Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalták a Békés Megyei ügyészi szervek a 49. héten

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.

Emberölés bűntette miatt kezdeményezte a Békés Megyei Főügyészség egy 25 éves büntetlen előéletű mezőkovácsházi illetőségű, de magyarbánhegyesi tartózkodási helyű férfi letartóztatását, aki múlt szerdán megkéselte az édesapját.

A férfi 2022. december 7-én, 12 óra előtt nem sokkal Magyarbánhegyesen, az utcán előzetes szóváltást követően tettleg bántalmazta 45 éves édesapját, oly módon, hogy egy közel 15 cm pengehosszúságú katonai tőrrel a nyakán, a felsőtestén és mindkét combján többalkalommal megszúrta, aminek következtében a sértett a helyszínen elhalálozott.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a férfi szökése miatt került sor, mivel a bűncselekmény elkövetése után elmenekült a helyszínről, őt a rendőrök körözés alapján Békéscsabán, a vasútállomáson fogták el, és az ügyészség álláspontja szerint a jövőben is tartani lehet a szökésétől. Másrészt a bűncselekmény jellegére, az elkövetés körülményeire figyelemmel, valamint arra, hogy a férfival szemben egy másik büntetőeljárás is folyamatban van erőszakos jellegű bűncselekmények – garázdaság és súlyos testi sértés bűntette – miatt, megalapozottan feltehető volt, hogy szabadlábra kerülése esetén újabb hasonló bűncselekményeket követne el. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a főügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

Nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 73 éves büntetlen előéletű békéscsabai nővel szemben, aki az egyik ügyfelétől befektetési céllal átvett pénzösszeget a saját céljaira fordította. Az okozott kár eddig meg nem térített részét is meg kell majd térítenie az ügyészség indítványa szerint.

Az idős nő a vádbeli időszakban biztosításközvetítői tevékenységet folytatott, ebből kifolyólag ismerte a sértett férfit, aki korábban rajta keresztül kötött életbiztosítást.

A nő 2017. április 27-én, a békéscsabai irodájában felajánlotta a sértettnek, hogy a biztosításból felszabadult pénzösszegét befekteti, és 20 hónap múlva – azaz 2019 januárjában – a befektetett összeget 20 %-os kamattal együtt visszafizeti a részére. A terhelt és a sértett között erről írásbeli megállapodás is készült. A sértett ebből a célból még ugyanezen a napon át is utalt a nő számlájára 2.100.000.-Ft-ot. A terhelt azonban jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtette a sértettet, mivel a pénzt valójában nem befektetési szándékkal kérte, hanem abból anyagi jellegű kötelezettségeit, tartozásait kívánta rendezni. A terhelt az átutalt pénzt a saját céljaira felhasználta, és azt az ígért határidőben nem fizette vissza a sértettnek. A nő a nyomozás során 100.000.-Ft-ot térített meg az okozott kárból.

A járási ügyészség 2021. júliusában a büntetőeljárást 6 hónapra felfüggesztette közvetítői eljárás lefolytatása céljából. A közvetítői eljárás során a terhelt vállalta az okozott kár teljes megtérítését, azonban annak – a felfüggesztés tartamának további 10 hónappal történő meghosszabbítása ellenére – csak részben tett eleget, és összesen 1.040.000.-Ft-ot fizetett meg a sértett részére több részletben. Tekintettel arra, hogy a közvetítői eljárás csak részben vezetett eredményre, ezért vádemelésre került sor. A sértett jelenleg fennálló kára 960.000.-Ft.

2.

Folytatólagosan, nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettemiatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 50 éves büntetlen előéletű sarkadi nővel szemben, aki jogosulatlanul vételezett villamos energiát, azaz áramlopást követett el és ezzel 1.400.000.-Ft kárt okozott a szolgáltatónak.

A nő és gyermekei által lakott sarkadi ingatlanban az áramszolgáltató munkatársai áramdíj tartozásmiatt 2014. május 21-én kikapcsolták az áramot, a villanyóra dobozában lévő órából a fázisvezetőt kikötötték, majd a villanyórát és annak dobozát leplombálták. A nő másnap illetéktelenül visszaállíttatta az áramszolgáltatást oly módon, hogy a mérőóráról eltávolították a plombát és a fázisvezetéket a villanyórába visszacsavarták. Az áramszolgáltató munkatársai 2022. március 23-án helyszíni ellenőrzést végeztek, melynek során észlelték és meg is szüntették az illegális áramvételezést. A terhelt ily módon közel 8 évig jogszerűtlenül, díjfizetés nélkül használta a villamos energiát; az illegális vételezés folytán 1.400.000.-Ft értékű elektromos áramot tulajdonított el. Utóbb a terhelt és a szolgáltató között megállapodás jött létre az okozott kár visszafizetése tárgyában, melynek keretében a terhelt havonta részletekben fizeti azt a sértett részére.

3.

Kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és magánlaksértés bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka kiszabására tett indítványt egy 23 éves büntetett előéletű kétegyházi férfi ellen, aki lopott egy gázórát, majd azzal vételezett jogosulatlanul gázt. Az okozott kárt is meg kell majd térítenie.

A férfi kétegyházi tartózkodási helyén a földgázszolgáltató a felhalmozott számlatartozásmiatt 2021 áprilisában a gázszolgáltatást megszüntette, és leszerelte az ingatlanban található fogyasztásmérőt. Ezt követően a férfi eldöntötte, hogy lopni fog egy másik gázórát abból a célból, hogy a lakóházban engedély nélkül vételezhesse tovább a földgázt. Így is tett: 2021 októberében magához vett egy franciakulcsot, és megjelent az utcában lévő lakatlan ingatlannál. A kerítésen keresztül bemászott az ingatlan udvarára, majd a lakóház hátsó részén található bejáratiajtóhoz ment, amit egy, a helyszínen talált vasdarabbal felfeszített. A lakásban megkereste a gázórát, azt a nála lévő franciakulccsal szakszerűen leszerelte,majd a fogyasztásmérőt magához véve távozott az ingatlanból Ezt követően a lakóhelyén a fogyasztásmérőt szakszerűen rászerelte a gázcsonkokra, majd miután a gázcsapot kinyitotta megkezdte az ingatlanban az engedély nélküli gázvételezést.

A férfi a vele szemben 2021. december 16-án foganatosított rendőri intézkedésidőpontjáig vételezte szabálytalanul és jogosulatlanul a gázt. A férfi a gázszolgáltató sértett részére a fogyasztásmérő eltulajdonításával közel 13.000.-Ft, míg a jogosulatlanföldgáz vételezéssel 62.000.-Ft kárt okozott.A nyomozó hatóság az eljárás során az eltulajdonított fogyasztásmérőt lefoglalta és kiadta a sértett részére, így az okozott kár részben megtérült.

A férfi és két társa 2022.július 15-én, az esti-éjszakai órákban Kétegyházán, az egyik italmérő helyen szórakoztak, majd éjfél után ittas állapotban gyalogosan hazafelé indultak. Amikor a Toldi utcában haladtak, a férfi egy hirtelen ötlettől vezérelve – az ott lakók tudta és belegyezése nélkül– az utcafronti kerítésen át bemászott az egyik lakóház udvarára. A terhelt által keltett zajra a házban tartózkodó nő felébredt, és azonnal felkapcsolta a lakóház világításait, valamint felhúzta a hátsó ajtón lévő redőnyt is. Amikor a terhelt észlelte, hogy az ingatlanban tartózkodók felébredtek, a kerítésen keresztül az utcára kimászott, majd társaival együtt elhagyta a helyszínt.

4.

Az Orosházi Járási Ügyészség 4 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 33 éves büntetlen előéletű öcsödi férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el, a megrendelt termékek helyett pedig konyhasót vagy lisztet küldött a sértettek részére.

A férfi 2021. augusztus-szeptember hónapjaiban az egyik ismerős kereső közösségi portál apróhirdetési felületén számítógéphez való videokártyát és játékkonzolt hirdetett meg eladásra, amely termékeket később nem küldte meg a vevők részére, és az már a hirdetések feladásakor sem állt szándékában. Ily módon legalább négy sértettet megtévesztett és megkárosított – köztük egy nagyszénási férfit is –, egyenként 22.000.-Ft-tól 37.000.-Ft-ig terjedő kárt okozva a részükre. A férfi az érdeklődőkkel utánvételes szállítási módban állapodott meg, azonban a csomag kifizetését követően a sértettek a megrendelt videokártya vagy játékkonzol helyett 2-2 kg sót vagy lisztet találtak a csomagban. A nyomozás során a terhelt az egyik sértett részére postai úton visszaküldte a rendelése árát, míg három sértett kára megtérítetlenül fennáll.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzésével pénzbüntetésre ítélje, illetőleg kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő két sértett kárának megtérítésére. Mivel egy sértett polgári jogi igényt nem terjesztett elő, azaz nem kérte kárának megtérítését, az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ezen sértett részére okozott kár – 26.000.-Ft – erejéig vagyonelkobzást rendeljen el a terhelttel szemben.

5.

A héten két járási ügyészség is vádat emelt eltiltás hatálya alatti járművezetés vétsége miatt,mégpedig két nővel szemben.

A Battonyai Járási Ügyészség egy 30 éves büntetlen előéletű kevermesi nővel szemben emelt vádat ilyen bűncselekmény miatt, akit a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatósága 2022. augusztus hó 24-én jogerőre emelkedett határozatával közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt 60.000.-Ft pénzbírsággal sújtotta és 3 hónap időtartamra minden közúti jármű vezetésétől eltiltotta. A szabálysértési hatóság határozata alapján a Békés Megyei Kormányhivatal Mezőkovácsházai Járási Hivatala elrendelte a terhelt vezetési jogosultságának szünetelését 2022. augusztus 24-től 2022. november 23-ig, egyúttal a terhelt vezetői engedélyét visszavonta és kötelezte annak leadására.Ennek ellenére a terheltet 2022. október 05-én, a délutáni órákban Kevermesen egy személygépkocsi vezetőjeként rendőri intézkedés alá vonták. Azaz tudva azt, hogy őt a szabálysértési hatóság minden közúti jármű vezetésétől eltiltotta, a terhelt a jogosítványát nem adta le, és az eltiltás hatálya alatt járművet vezetett.

A másik ügyben az Orosházi Járási Ügyészség emelt vádat egy 49 éves büntetlen előéletű lőkösházi nővel szemben. Őt a Gyulai Rendőrkapitányság Szabálysértési Hatósága a 2022. október 07-én jogerőre emelkedett határozatával szintén aközútiközlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt 50.000.- Ft pénzbírsággal sújtotta,valamint 2 hónap időtartamra eltiltotta a közúti járművezetéstől. Erre tekintettel a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatala október 07-től 2022. december 07-ig elrendelte a terhelt vezetési jogosultságának szünetelését, egyben a vezetőiengedélyének visszavonásáról is rendelkezett. A nő az eltiltás tartama alatt, 2022. október 20-án, a délelőtti órákban beült egy kölcsönkért kistehergépjármű volánja mögé és a járművel Végegyházáról Gyulára indult, amelynek során őt Orosházán a rendőrök intézkedés alá vonták. A terhelt vezetői engedélyét a kötelezés ellenére az illetékes hatóságnál nem adta le, azt magánál tartotta, azt a helyszíni intézkedés során vették el tőle.

Az eltiltás hatálya alatti járművezetés 2021. május 14. napjától kezdődően került be a Büntető Törvénykönyvbe, azaz ettől az időponttól kezdődően bűncselekménynek minősül és bírósági eljárást von maga után.  A járási ügyészségek vádiratukban egységesen arra tettek indítványt, hogy a bíróság a szabályszegő járművezetőket tárgyalás mellőzésével, az ügyiratok alapján hozott büntetővégzéssel pénzbüntetésre ítélje, és határozott időre tiltsa el a közúti járművezetéstől. A büntetőeljárásban kiszabható, határozott ideig tartó járművezetéstől eltiltás büntetés legrövidebb tartama 1 hónap, leghosszabb tartama 10 év.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség és vádiratában elzárás büntetés kiszabására, valamint 2.000.-.Ft erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt egy 44 éves többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő vésztői férfi ellen, aki egy 10 kg-os gúnárt lopott el.

A férfi 2022. november 08-án, az esti órákban Vésztőn, a kocsmából hazafele tartott, amikor ittas állapotban elhaladt egy Bajza utcai ingatlan mellett és felfigyelt egy nagyobb méretű gúnárra. A terhelt az ingatlan hátsó, másik utcára nyíló kapujához ment, az afelett húzódó kétsoros szögesdrótot kitépte a helyéről és bemászott az udvarra; jogtalan eltulajdonítás szándékával megfogta a 10 kg súlyú, 8.000.-Ft értékű fehér gúnárt és távozott az ingatlanról. A baromfit még aznap értékesíttette 2.000.-Ft-ért egy helyi nőnek, aki nem gondolta, hogy az bűncselekményből származik. A rendőrség a libát utóbb lefoglalta és a sértettnek kiadta, így az okozott kár megtérült, ugyanakkor a terhelt 2.000.-Ft-tal jogtalanul gazdagodott – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.