Közösségi oldalak

Hírek

Ezeket az ügyeket tárgyalta a Békés megyei Ügyészi Szervek az 5. héten

Letartóztatásra irányuló indítvány

1.

Kifosztás bűntette és kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatt kezdeményezte a Békési Járási Ügyészség egy 29 éves büntetett előéletű gyomaendrődi illetőségű, de békési tartózkodási helyű férfi letartóztatását, aki egy 79 éves idős férfitól vette el a pénzét és egy patikából is jelentősebb összeget lopott. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve 1 hónapra elrendelte a terhelt letartóztatását.

A férfi 2022. január 20-án, a délelőtti órákban Békésen, az egyik bankfiókban tartózkodott, amikor felfigyelt az előtte ügyintézést végző 79 éves, mozgásában akadályozott, járóbottal közlekedő idős férfira, aki nagyobb összegű készpénzt, 545.000.-Ft-ot vett fel a bankfiókban. A terhelt még a sértett előtt elhagyta a bankfiókot és a szomszédos drogéria előtt várakozott. Az idős férfi a bankfiókból kilépve a felvett, borítékban kötegelve elhelyezett készpénzt kerékpárjának oldalkosarában lévő szatyorba rakta, majd felszállt a kerékpárjára és azt lassan tekerve elindult. Ezt látva a terhelt odalépett a kerékpárral előtte lassan elhaladó sértetthez, a kerékpár kosarában elhelyezett szatyorból kikapta a borítékot, majd futva távozott a helyszínről.

A helyszínre kiérkező rendőrök a sértett, valamint a banki alkalmazottak által adott személyleírás alapján azonosították a terheltet és rövid idő múlva tartózkodási helyénel is fogták, az eltulajdonított pénzből pedig 527.000.-Ft-ot lefoglaltak, és visszaadták a sértett részére. A hiányzó pénzt a terhelt cigaretta vásárlásra fordította.

A terhelt 2022. január 28-án, az esti órákban egy békési patikában vásárolt, amely során egy 10.000 Ft-os bankjeggyel akart fizetni. Tekintettel arra, hogy a patikában zárásra készültek, a gyógyszerész a kasszákban lévő, összesen 366.000.-Ft napi bevételt már korábban összegyűjtötte és az egyik kassza mögötti pultra helyezte.Amikor a patikus átment a patika hátsó helyiségébe, hogy a kapott 10.000.-Ft-os bankjegyet felváltsa, a terhelt felfigyelt a pultra helyezett pénzre, belépett a kassza mögötti térbe és jogtalan eltulajdonítás céljából magához vette azt. Ezt követően a férfi a váltópénzzel visszatérő gyógyszerésztől átvette a vásárlása után járó visszajárót, majd az eltulajdonított készpénzzel elhagyta a patikát. A rendőrök a gyógyszerész által adott személyleírás és a patika kamerája által rögzített felvételek alapján azonosították a terheltet, majd 2022. január 31-én elfogták, de az ellopott pénz már nem volt nála, azt a rendőrök a későbbiekben sem találták meg.

A munkanélküli, jövedelemmel nem rendelkező férfi számos alkalommal állt már bíróság előtt vagyon elleni, illetve erőszakos jellegű cselekmények elkövetése miatt, legutóbb a Békéscsabai Járásbíróság 2021 decemberében ítélte 9 hónap börtönbüntetésre, de annak letöltését még nem kezdte meg. A terhére rótt bűncselekményeket többszörös visszaesőként valósította meg oly módon, hogy a lopási cselekményét egy héttel azt követően követte el, hogy a kifosztás bűntette miatt gyanúsítottként felelősségre vonták. Mindezen körülményekre tekintettel a kényszerintézkedés kezdeményezésére a bűnismétlés veszélye miatt került sor.

Büntetővégzés meghozatalára irányuló indítvány

1.

Kisebb értékre társtettesként elkövetett lopás vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség egy 52 éves, egy 44 éves és egy 22 éves mezőkovácsházi férfi ellen, akik több mint 300 db fácánt loptak el, míg társuknak, egy 45 éves mezőkovácsházi nőnek bűnsegédlet miatt kell felelnie. A járási ügyészség indítványa a büntetlen előéletű terheltekkel szemben közérdekű munka büntetés kiszabására irányul.

A két idősebb férfi hivatásos vadász munkakörben álltak munkaviszonyban egy mezőkovácsházi vadásztársaságnál, ahol feladatuk volt többek között a társaság Mezőkovácsháza külterületén található telephelyén tartott növendék fácánok őrzése és gondozása. A terheltek közösen elhatározták, hogy a jövedelmüket akként egészítik ki, hogy a telephelyről fácánt és a madarak etetéséhez szükséges tápot fognak eltulajdonítani, a madarakat az egyikük tanyáján felnevelik, majd azokat értékesítik. Az 52 éves férfi a tervük megvalósításába bevonta a fiát, valamint annak élettársát is, majd 2021. szeptember 05-én, a délelőtti órákban, jogtalan eltulajdonítás szándékával valamennyien a vadásztársaság telephelyére mentek. A fácánokat a férfiak fogdosták össze és ládákba pakolták, miközben a nő a telepre bevezető úton figyeléssel biztosította a helyszínt.  A terheltek ugyanaznap három fuvarral szállították el a fácánokat; összesen 304 db növendék fácánt és 1 zsák fácánnevelő tápot loptak el 390.000.-Ft értékben. A cselekménnyel okozott kár a nyomozás során lefoglalással és a sértett képviselője részére történt visszaadással teljes egészében megtérült.

2.

Bírósági végrehajtás akadályozásának vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és vádiratában próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt egy 49 éves büntetlen előéletű magyardombegyházi nővel szemben, aki nem adta át a végrehajtónak a lefoglalt gépkocsiját.

A nő tulajdonában lévő gépjárművet az egyik önálló bírósági végrehajtó az előtte folyamatban lévő végrehajtási eljárásban 2020. június 25-én lefoglalta. A terhelt a végrehajtási eljárás során a végrehajtásból eredő kötelezettségének nem tett eleget, a lefoglalt gépjárművet nem bocsátotta a végrehajtó rendelkezésére, ezért a Battonyai Járásbíróság 2021. március 13-án jogerős végzésével 10.000.-Ft rendbírságot szabott ki vele szemben. Ezt követően a végrehajtó ismét felszólította a terheltet, hogy a járművet irodájának címére szállítsa be, illetve, amennyiben annak akadálya van, úgy a gépjármű fellelhetőségének helyét közölje. A terhelt ezen kötelezettségeinek továbbra sem tett eleget, ezért került sor vádemelésre vele szemben.

3.

Garázdaság vétsége, volt élettárs sérelmére, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás bűntette, valamint zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Battonyai Járási Ügyészség és vádiratában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt egy 25 éves büntetett előéletű dombegyházi férfi ellen.

A férfi és a sértett nő korábban, 2020 májusáig élettársak voltak, kapcsolatukból egy kiskorú gyermekük született. A nő a gyermekkel 2021. április 11-én, a délutáni órákban Battonyán, a Petőfi téren lévő játszótéren tartózkodott, ahol megjelent a férfi is, és szóváltás alakult ki közöttük. Ennek során a férfi szidalmazta a sértettet, őt meglökte, csuklóját megfogta, megrángatta, egy alkalommal leköpte és félelemkeltés céljából személy elleni erőszakos cselekménnyel, azzal fenyegette meg, hogy elkapja az utcán és megöli, továbbá azzal, hogy ha nem engedi látni a gyermekét, vagy tiltja tőle, akkor megöli őt. A vádlott kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A férfi a fentieken túl 2021. március elejétől 2021. június végéig azért, hogy a sértett magánéletébe, mindennapi életvitelébe önkényesen beleavatkozzon az általa használt telefonkészülékről a sértettet akarata ellenére különböző napszakokban felhívta, és neki üzeneteket küldött: négy hónap leforgása alatt 1268 db SMS üzenetet küldött a sértettnek, valamint 699 alkalommal hívta telefonon.

4.

A bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 45 éves büntetlen előéletű szabadkígyósi férfi ellen, aki élettársa testi és szellemi fogyatékosságban szenvedő fiát bántalmazta. A járási ügyészség indítványa arra irányult, hogy a bíróság a férfit felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje és rendelje el párfogó felügyeletét.

A férfi Szabadkígyóson lakik élettársával és annak 30 éves fiával, aki születésekor elszenvedett agykárosodása miatt súlyos testi-szellemi fogyatékosságban szenved. 2021. július 23-án a nő és a férfi a késő esti órákban érkeztek haza Békéscsabáról, egy összejövetelről. A férfi erősen ittas állapotban volt, már útközben vitát kezdeményezett a nővel, hazaérkezés után pedig veszekedni kezdett a beteg sértettel, hogy miért nyúlt az ő párnájához. Mivel a férfi hangosan kiabált, a nő próbálta őt csitítani, amin a terhelt még jobban felidegesítette magát, megrángatta és megütötte élettársát, aki a földre esett. Ezt követően odalépett a fogyatékosságban szenvedő sértetthez, lelökte az ágyról, majd megragadta a hajánál fogva, és húzni kezdte, illetőleg testszerte többször megrúgta. A nő próbálta elhúzni a fiától az élettársát, a férfi azonban ellökte őt, majd újra megrúgta és megütötte a sértettet. Végül a nő kihívta a rendőröket. A sértett – aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett – a súlyos testi-szellemi fogyatékossága miatt egy ilyen jellegű bűncselekmény elhárítására egyáltalán nem vagy csak minimálisan képes.

5.

Lopás vétsége és folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 43 éves büntetett előéletű körösladányi nő ellen, aki egy 67 éves idős férfit lopott meg.

Az idős sértett és a nő egymással jó ismerősi viszonyban voltak, a nő és korábbi élettársa rendszeresen meglátogatták az egyedül élő sértettet. Alkalmanként a terhelt a sértett kérésére be is vásárolt a részére a sértett által adott pénzből, és a vásárlások után mindig elszámoltak egymással. A nő 2021. július 10-én, a délutáni órákban megjelent a sértett körösladányi házánál és arra hivatkozással, miszerint szeretne lefürödni megkérte, hogy használhassa a fürdőszobáját. A sértett ezt megengedte neki, és amíg a nő fürdött, addig a sértett kiment a házból és a dolgait végezte. Ezalatt a nő jogtalan eltulajdonítási szándékkal magához vette az idős férfi 20.000.-Ft értékű mobiltelefonját, a pénztárcájából 20.000.-Ft-ot, valamint a sértett bankkártyáját és azokkal távozott a házból. A nő még aznap 7 alkalommal összesen közel 35.000.-Ft értékben vásárolt a sértett bankkártyájával egy helyi dohányboltban, két élelmiszerboltban, valamint egy zöldségesnél.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt az ügy iratai alapján, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében közérdekű munka büntetésre ítélte, és arra tekintettel, hogy a sértett időközben elhalálozott, a sértett részére okozott kárnak megfelelő vagyoni előnyt vagyonelkobzás révén vonja el tőle.

Vádemelés mértékes indítvánnyal

1.

Nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 58 éves mezőberényi férfi ellen, aki közel 1,5 M Ft-ot csalt ki egy füzesgyarmati nőtől. A férfi testvérének, egy 51 éves békéscsabai nőnek gondatlanságól elkövetett pénzmosás vétsége miatt kell felelnie.

A füzesgyarmati nő 2019 augusztusában ismerkedett meg az egyik társkereső oldalon a terhelttel. Kezdetben telefonon tartották a kapcsolatot, majd néhányszor személyesen is találkoztak, amelyek során a férfi azt a képzetet keltette a nőben, hogy párkapcsolatuk lesz, így férkőzött a bizalmába. A sértett érzelmileg kötődött a terhelthez, aki ezen kötődést kihasználva több alkalommal pénzt kért kölcsön tőle. A férfi hol élelemre, hol autó eredetiségvizsgálatára, hol pedig jószágok külföldre szállítása miatti állatorvosi vizsgálatra kért és kapott több részletben összesen 585.000.-Ft-ot a sértettől. A férfi arra is rábeszélte a nőt, hogy vegyen fel a részére személyi kölcsönt, ebből további 900.000.-Ft-ot adott oda a férfinak.

A férfinak valójában nem állt szándékában a pénzkölcsönök visszafizetése, erre lehetősége sem volt, mivel legális jövedelemmel nem rendelkezett, és nem foglalkozott állatok nevelésével, külföldre való értékesítésével sem; a nevén adótartozást tartottak nyilván, egyéb tartozásai miatt több végrehajtás is volt ellene folyamatban. 2017 nyarától 2019 júliusáig a férfi közreműködött ugyanilyen jellegű bűncselekmények, csalások elkövetésében, melyek során társkereső oldalakon megismert személyektől szereztek pénzt a bűntársaival; ezen bűncselekmények miatt külön büntetőeljárás van folyamatban.

A férfi a sértettől kölcsönkért összegek egy részét a testvére bankszámlájára kérte utalni, aki azokat a számláról felvette és átadta a terhelt részére, azaz a bűncselekményből származó pénzösszegekkel összefüggésben pénzügyi szolgáltatást vett igénybe úgy, hogy gondatlanságból nem tudott a pénzösszegek bűnös eredetéről, mivel a tőle elvárható figyelmet, körültekintést elmulasztotta.

A járási ügyészség mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezze őt a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésére. A járási ügyészség indítványa a férfi testvére vonatkozásában pénzbüntetés kiszabására irányult – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.