Közösségi oldalak

Hírek

Bűnmegelőzés határok nélkül

Október az Európai Kiberbiztonsági Hónap. A nemzetközi figyelemfelhívó kampány középpontjában az internetes csalások megelőzése áll. Ebben nincsenek országhatárok, korhatárok, naponta sokan válnak áldozattá. Békéscsabán, az idősek világnapján is az egyik kiemelt téma volt az ilyen bűncselekmények megelőzése.

Békés megyében szinte naponta érkeznek bejelentések a rendőrségre internetes csalásokról, a sértettek között minden korosztály képviselői megtalálhatóak. Országszerte, sőt Európában is hasonló a helyzet, így fontos téma napjainkban a kiberbiztonság. Éppen ezért a rendőrség Békéscsabán, a Csaba Parkban 2023. szeptember 30-án az idősek világnapja alkalmából közel 400 nyugdíjas részvételével megtartott rendezvényre is biztosított hasznos tanácsokat tartalmazó kiadványokat, szórólapokat.

Fontos, hogy az idősek is tudjanak arról: telefonon, ímélen, üzenetküldő alkalmazásokon keresztül megkereshetik őket idegenek azért, hogy a bankszámlájuk, bankkártyáik adatait, belépési jelszavaikat, kódjaikat megszerezzék tőlük. Percek alatt eltűnhet a számlájukról az összes pénzt, elveszíthetik a megtakarításukat, ha azt teszik, amire az ismeretlenek kérik őket. Rákattintanak egy linkre, beírják vagy elmondják az adataikat, kódjaikat. A több hatóság, szervezet együttműködésével működő internetes felületen, a Kiberpajzs oldalon a különböző csalástípusokról közérthető tájékoztatót lehet találni. Ha ezeket bárki elolvassa, könnyebben felismeri a veszélyhelyzeteket, a trükkös csalókat.

A váratlan telefonhívásokat fenntartással kell kezelni. Ha a hívó pénzügyekben, vagy adásvétel kapcsán gyors döntést sürget, az legyen gyanús. A rendőrök arra kérnek mindenkit, hogy ne engedjenek a nyomásnak, gondolják át alaposan a dolgot, mielőtt bármit tesznek! Ne telepítsenek a telefonjaikra, számítógépükre olyan alkalmazásokat, amiket nem ismernek! Amikor idegenek bárkitől a banki adatait, kódjait kérik, vagy a számlájuk pénzforgalmáról érdeklődnek, szakítsák meg a vonalat és hívják fel a bankjuk ügyfélszolgálatát, kérdezzék meg, valóban van-e elintéznivalójuk, függőben lévő tranzakciójuk! A nagyon kedvezőnek tűnő befektetési és hitelajánlatokat, nyereményt ígérő leveleket, üzeneteket, csábító pénzkereseti lehetőségekről szóló hirdetéseket, íméleket kezeljék fenntartásokkal! Akik eladnak, vagy vásárolnak az interneten, a bankkártyájuk adatainak megadásakor nagyon figyeljenek arra, hogy csak ellenőrzött fizetőoldalakra írják be azokat, és csak akkor, ha saját maguk indítják a tranzakciót. Ahhoz, hogy eladóként az áru vételárát megkapják, elegendő a számlaszámukat megadni, nem kell a belépési kódjaikat, bankkártyájuk számát, kódjait megosztani a vevővel!

Október, az Európai Kiberbiztonsági Hónap, immáron 11. alkalommal rendezik meg ezt a nemzetközi figyelemfelhívó kampány. A cél az, hogy minél több információ jusson el az emberekhez, és így a bankszámlák tulajdonosai ki tudják védeni a csalók támadásait, még időben felismerjék az adathalászok módszereit.

Magyar Nagydíj – Oscar Piastri karrierje első sikerét aratta a Hungaroringen

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen,

Ádám Martin a görög élvonalba szerződött

Ádám Martin a görög élvonalban szereplő Aszterasz Tripolisz labdarúgócsapatában folytatja pályafutását. A 29 éves támadó

Magyar Nagydíj – Norris vezérletével mclarenes első sor a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését

Az FTC bocsánatkérésre szólítja fel Mártha Bencét

Az FTC bocsánatkérésre szólítja fel Mártha Bencét, a MOL Nyrt. tulajdonában lévő molkupa.hu főszerkesztőjét. Mint

YouTube csatorna