Közösségi oldalak

Hírek

Befejeződött a szennyvíztisztító telep korszerűsítése Mezőberényben

Befejeződött a szennyvíztisztító telep nettó 1,974 milliárd forintból megvalósított korszerűsítése a Békés megyei Mezőberényben.

Siklósi István (független) polgármester pénteken az MTI-nek elmondta, a telep fejlesztése nettó 1,974 milliárd forintból valósult meg. A forrás nagy részét az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretéből nyerték el, a fennmaradó részt a központi költségvetés finanszírozta.

A beruházás érintette a 9600 lakosú település szennyvíztisztító telepén az épületek felújítását, technológiai korszerűsítést, valamint új szennyvíz-nyomóvezeték építését. A fejlesztés környezetvédelmi jelentőségéről szólva a városvezető elmondta, a szennyvíztisztító telep a beruházásnak köszönhetően olyan minőségű vizet bocsát ki, amely akár azonnali öntözésre is használható.

Emellett biztonságosabb lett a rendszer. Esős időben a beömlő csapadékkal együtt a régi telep már nem győzte a szennyvíz tisztítását. Az is lényeges szempont, hogy a fejlesztés előtt nem felelt meg az egyre szigorodó elvárásoknak, a kibocsájtott szennyvíz ugyanis korábban jelentős mennyiségű szerves anyagot tartalmazott – közölte. A telep a napi 12 460 köbméteres teljesítményével Mezőberény és Köröstarcsa lakosságát látja el. A tisztított szennyvíz a Körösbe kerül. A projekt 2019 márciusában kezdődött, a kivitelező a Békés Vakond Kft. volt, a telepet az Alföldvíz Zrt. üzemelteti.

MTI