Közösségi oldalak

Hírek

Az LMP a vasútvonalak fejlesztését javasolja

Az LMP a vasútvonalak bezárása helyett azok fejlesztését, felújítását javasolja – jelentette ki Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője az ellenzéki párt Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón vasárnap.

A képviselő azt mondta, a kormány augusztus 1-jétől bezárt tíz vasúti mellékvonalat, és további hét bezárását vizsgálja. Buszokkal helyettesítik a vonatokat, de „a buszos közlekedés jóval kevésbé kényelmes és jóval kevésbé hatékony, energia-felhasználása többszöröse a vonatokéhoz képest”

– tette hozzá Bakos Bernadett.

Álláspontja szerint a bezárások fő indokaként megnevezett járműhiányt lehetne orvosolni; húszmilliárd forintból használt dízel járművekkel le lehetne cserélni az egész flottát. Ez tíz évre átmeneti megoldást nyújthatna, amíg a hosszabb távú tervek el nem készülnek, ugyanis országos mellékvonal-stratégiára lenne szükség – fűzte hozzá a képviselő.



Megjegyezte: „a Budapest-Belgrád vasútvonalra viszont van pénz, ami a személyszállításban elenyésző hatású”, illetve „vannak százmilliárdos támogatások például az akkumulátorgyárakra”, noha „az elektromos autók nem oldják meg a közlekedési problémákat”.

Bakos Bernadett nehezményezte azt is, hogy „vannak tízmilliárdok a most tervezett, ingyenes, középiskolásoknak nyújtott jogosítványra”, amivel szerinte a kormány „azt üzeni a fiataloknak, hogy ne vonatozzanak, hanem inkább autózzanak”.

A kormány politikájának köszönhetően valóban sokan kényszerülnek autóba, tíz év alatt egymillióval nőtt az autók száma Magyarországon, ez pedig súlyos környezeti terheket is jelent – mondta.

A zöld közlekedéspolitika alapja a vasút, ami Európában mindenhol reneszánszát éli, a mellékvonalakat mindenütt felújítják, erre lenne szükség Magyarországon is – hangsúlyozta a képviselő.

MTI