Közösségi oldalak

Hírek

Árhullámok vonulnak le Békés megye folyóin

Árhullámok vonulnak le Békés megye folyóin

Hidrometeorológia – Hidrológia

2023. december 12-14. között jelentős mennyiségű csapadékterhelés érte a Körösök és a Berettyó hegyvidéki vízgyűjtőjét. A csapadék javarészt eső formájában hullott, a meglévő hóréteg nagy része elolvadt, emiatt folyóinkon árhullámok vonulnak le, a Berettyó és a Sebes-Körös kivételével várhatóan készültségi szint alatt.

Berettyó vízállása Szeghalomnál ma reggel 8 órakor 374 cm (I. fok 300 cm), a Sebes-Körös vízállása Körösladánynál 446 cm (I. fok 400 cm) volt. Mindkét folyó lassan apad.

A romániai sebes-körösi tározókból folyamatos vízeresztés történik, mely befolyásolja a Berettyó, a Sebes-Körös apadási ütemét. A vízeresztés mértéke a tegnapi napon 96 m3/s volt.

Árvízvédelem

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén I. fokú készültség van érvényben a Berettyó folyón, a 12. 07. árvízvédelmi szakaszon, valamint a Sebes-Körös alsó szakaszán, a 12.08. árvízvédelmi szakaszon.

 A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból 68 km hosszan tartunk I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a gátőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása. Az árvízvédekezésben az elmúlt napon 14 fő vett részt.

Belvízvédelem

Jelenleg igazgatóságunk 8 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elmúlt napon 100 fő vett részt a belvízvédekezésben.

A levonuló árhullámok következtében megszűnt a belvizek folyókba történő gravitációs levezetési lehetősége, az összegyülekező belvizet a szivattyútelepek emelik a folyókba. A szivattyúzásokat – szükség szerint – a legminimálisabb mértékben végezzük, csak az esetlegesen kárt okozó belvizeket vezetjük el, figyelemmel a vízvisszatartási lehetőségekre.

I. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12.01. Réhelyi, a 12.02. Szeghalmi, a 12.03. Gyomai, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.06. sz. Hosszúfoki, a 12.08. sz. Élővíz-csatornai és a 12.09. sz. Mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon.

II. fokú a belvízvédelmi készültség:

a 12. 05. Kettős-Körös jobb parti belvízvédelmi szakaszon.

A mai napon összesen 31 szivattyútelep és -állás üzemel igazgatóságunk területén. A 2023. 12. 18-án átemelt víz mennyisége 1 502 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta (2023. 11. 27.) összesen 11 587 ezer m3 vizet emeltünk át.

Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek biztosítják a telepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

 Ecsegfalva Önkormányzata 2023. december 13-án 7.00 órától II. fokú belvízvédelmi készültséget tart közigazgatási területén.

A kapcsolódó tartalmakban megtekinthetik képgalériánkat.

Borítókép: Berettyó árhullám Szeghalomnál Fotó: Jobbágy Zoltán/KÖVIZIG