Közösségi oldalak

Hírek

A megrongálódott Gyulavarsándi híd

A megrongálódott Gyulavarsándi híd

A Nagyváradi Vízügyi Igazgatóságtól 2023. június 7-én az esti órákban kaptuk az értesítést, hogy román oldalon, a határszelvény fölött körülbelül 2 km-re lévő Gyulavarsándi híd megrongálódott, a gerendái a folyóba hullottak és a folyó folyásával elindultak Magyarország felé – írja a KÖVIZIG beszámolójában.

Mint azt a továbbiakban írják

tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák, és az azokból kiálló vasak megrongálták a Gyulai duzzasztóművet, ezért azonnal intézkedtünk. A duzzasztómű tömlőjéből a vizet kiengedtük, a fenéklerürítő műtárgyat megnyitottuk és megszüntettük a duzzasztást. Ezzel egyidejűleg lezártuk a Gyulai tápzsilipet.

Az intézkedések idejére pontszerű harmadfokú készültséget rendeltünk el a Fehér-Körös határszelvénnyel érintett őrjárásaira, illetve állandó 24 órás ügyeletet és figyelőszolgálatot szerveztünk. A Gyulai duzzasztónál és a Gyulavári híd alatti vízminőségei kárelhárítási helyen 1-1 fénytornyot telepítettünk és az éjszaka folyamán be is üzemeltük azokat.

Jelenleg a partról és a vízről is figyeljük az esetlegesen érkező híddarabokat, és kitereljük azokat a Fehér-Körös partjára. Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a román vízügyi szakemberekkel, amennyiben szükséges, a Gyulavári híd alatti vízminőségi kárelhárítási helyen terelőművet telepítünk a híd darabjainak megfogására, hogy azok ne rongálják meg a Gyulai duzzasztóművet.

Szabó János
igazgató

Borítókép: A megrongálódott Gyulavarsándi híd Fotó: Bujdosó Szabolcs/KÖVIZIG

A megrongálódott Gyulavarsándi híd (Fotó: Nagyváradi Vízügyi Igazgatóság)