Közösségi oldalak

Hírek

A DK lett a választások nagy nyertese, 400 millióval több pénzből gazdálkodhatnak

24.hu kiszámolta, hogy az április 3-i újabb Fidesz kétharmadot követően az ellenzéki pártok mennyi frakciópénzből gazdálkodhatnak. Eszerint a legnagyobb nyertese a választásoknak a Demokratikus Koalíció lett, akik évi 400 millió forinttal több forráshoz juthatnak az Országgyűléstől.

A portál összegzőjéből kiderül, hogy a még nem hivatalos eredmény szerint Gyurcsány Ferenc pártja az eddigi 9 helyett 15 helyet szerzett meg a parlamentben, aminek köszönhetően az előző ciklus havi 64 millió forintos büdzséjük helyett már 97 millióból gazdálkodhatnak, ami éves viszonylatban 1,2 milliárd forintot jelent.

A választás egyértelmű vesztese ugyanakkor a Jobbik lett, akik az eddig még nem hivatalos végeredmény szerint 490 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatnak, mint eddig. Az 1 milliárd 260 millióról alig 770 millió forintra fog zsugorodni az éves keretük. Ez annak köszönhető, hogy míg a korábbi ciklusban 17 képviselőjük ült a parlamentben, idéntől már csak kilenc fővel kalkulálhatnak.

A frakciópénzek egyébként a működési kiadásokra, a képviselői asszisztensekre, valamint szakértőkre fordítható. Bár a lap kereste a DK-t és a Jobbikot is a friss büdzsék kapcsán, előbbi nem kívánt nyilatkozni az ügyben, míg utóbbi kifejtette, hogy még nem számolgattak, mert megvárják a hivatalos végeredményt. Amivel egyébként még nőhet eggyel a frakciójuk létszáma, a DK-s Dobrev Klára ugyanis EP-képviselőként nem veheti fel az országgyűlési mandátumát, ez esetben pedig automatikusan a jobbikos Végh Noémi töltheti be a helyét, aki a 39. volt az ellenzék közös listáján.