Közösségi oldalak

Hírek

600 millió Ft-ot osztott vissza egy Hódmezővásárhelyi vállalkozó Simonkának! – A fideszes képviselő szerint a tanú hazudik!

Nem akármilyen részletek derültek ki a Simonka György fideszes országgyűlési képviselő szerdai büntetőtárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken. Egy hódmezővásárhelyi, tanúként meghallgatott építési vállalkozó a 45 százalékos visszaosztásról és annak technikájáról beszélt. Simonka hazugsággal vádolta, miközben a képviselő és ügyvédje nekiment az ügyészségnek is, amiért annak idején a gyanúsítottból tanúvá minősítette a vállalkozót – írja a Magyar Narancs.

Simonka György

Az ügyészség bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalással vádolja Simonka Györgyöt és 32 társát, amiért a termelési és értékesítési szövetkezeteknek elnyert hazai és EU-s forrásokat lenyúlták. A szerdai tárgyalási napon kiderült, hogy az így elnyert, de valójában előre lebeszélt és lezsírozott közbeszerzési pályázatok nyomán megközelítően 600 millió forintot osztott vissza egy vásárhelyi építési vállalkozó, G. András Simonkának. Ez áll a vallomásában.

A pénzösszeg nagysága miatt erre már a szatyor és a szemeteszsák felelt meg a legjobban.

Ezekben vitte állítólag a 45 százalékos visszaosztás pénzeit, minden esetben sokmillió forintot, a hódmezővásárhelyi építési vállalkozó Medgyesbodzásra, Simonka cégbirodalmi főhadiszállására.

Előzőleg, a keddi tárgyalási napon Sz. Nóra, egy szegedi építési vállalkozás képviselője ugyancsak pénzvisszaosztásról beszélt. Ám ők fehér nagyborítékokban adták át Medgyesbodzáson a kérdéses összegeket. Állítása szerint a visszaosztás mértéke 40 százalék volt.

Simonka egyik védője, Erdei Zoltán kérdések egész sorát szegezte a vásárhelyi vállalkozónak és kétségét fejezte ki, hogy 2017 tavaszán, az előzetes letartóztatásban lévő G. Andrást hogy helyezhették szabadlábra egyetlen délután alatt úgy, hogy estére hazatérhetett otthonába.

Utólag készült, hamis dokumentumok? Ki, kinek a szomszédja?

Szinte forrt a levegő – írja a Magyar Narancs, amikor G. András tanúvallomása után alkalma nyílt Simonkának, hogy a Fővárosi Törvényszék előtt kérdéseket tegyen fel a tanúnak és észrevételeket tegyen az elmondottakhoz. Nem meglepő módon, minden elemében tagadta mindazt, amit az építési vállalkozót állított. A fideszes képviselő szerint, nem volt semmilyen előzetes megállapodás közte és G. András között, így nem egyeztek meg a visszaosztásról és annak mértékéről sem. De hazugságnak és utólag készített dokumentumnak nevezte azt a feljegyzést is, amit a nyomozók annak idején az építési vállalkozónál foglaltak le, s amely tartalmazza a visszaosztás részleteit. Szerinte ezt célzatosan, mintegy felkínálva helyezték el az egyik házkutatás során egy szekrény tetején. E mögött a vád egy másik koronatanúját, Kovács Zoltánt, egykori munkatársát sejti Simonka, akiről előszeretettel és sokatmondóan hangoztatja, hogy Lázár János hódmezővásárhelyi kormánypárti parlamenti képviselő szomszédja.

„Hazudsz, András, hazudsz!” – sziszegte Simonka az építési vállalkozónak

– olvasható a Magyar Narancs írásában.

Előtte Simonka még kifejtette, hogy szerinte ezen a hamis tanúvallomáson is alapul az a vád, ami alapján nyolc és féléves fegyházbüntetést és 750 milliós vagyonelkobzást kért az ügyészség büntetésül vele szemben. Hozzátette, minden az „ő levadászását szolgálta.” Ám adós maradt azzal, hogy pontosan ki és miért akarná levadászni, ahogy azzal is, hogy ehhez a teljes magyar ügyészi kar miért asszisztál. Ez utóbbira a tárgyalás után azt válaszolta a Narancs.hu-nak, hogy a „vádhatóság is készül a kormányváltásra”.

A büntetőtárgyalás január második felében folytatódik.