Közösségi oldalak

Gazdaság

Senki nem hitte el Putyinnak, hogy el meri zárni a gázcsapot

Régóta működő, stabil vezetékes kapcsolat szűnt meg az ukrajnai tranzit elzárásával – közölte az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő. A Testvériség II. gázvezetéken október 1-jétől nem érkezik orosz gáz; ezzel a magyar kormány nemcsak diplomáciai, de anyagi áldozatokat is vállalhatott. A szakértő elmondta, a fordulat nyertese Moszkva, miközben Ukrajna hatalmasat bukott: éves szinten nyolc-tízmilliárd euró tranzitdíj javától elesik az ország.

Senki nem hittel el Putyinnak, hogy végül tényleg elzárja a csapot Ukrajna irányába

– reagált az Index megkeresésére Holoda Attila energetikai szakértő a Magyarországnak szállított orosz földgáz ukrajnai tranzitjának leállítására. Ahogyan hírportálunk is megírta, a magyar és az orosz fél néhány nappal ezelőtt írta alá azt a tizenöt évre szóló megállapodást, amely páratlan diplomáciai bonyodalmakhoz vezetett a magyar–ukrán kapcsolatokban. A Gazprommal kötött szerződés értelmében az évi 4,5 milliárd köbméter gáz ugyanis október 1-jétől már nem Ukrajna felől, hanem nagyrészt a szerb–magyar interkonnektoron át érkezik Magyarországra. Bár Holoda Attila szerint a határidőt korábban bejelentették, még a szakmát is meglepte a Testvériség II. gázvezeték szinte teljesen leállása. A szakértő leszögezte: a fordulat kizárólag Moszkvának kedvez.

Ehhez Magyarországnak nem fűződik érdeke. Stabil vezetékes kapcsolatunk volt Ukrajnával, és az orosz fél döntött úgy, hogy ennek véget vet

– mondta el Holoda Attila. Magyarországnak nemcsak csúnya diplomáciai konfliktust kellett vállalnia az orosz lépés következtében, de a megállapodás kihat az Ukrajna által Magyarországtól vásárolt gázüzletre is. Az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint ezeket a magyar kormány bizonyára felhasználta az orosz féllel folytatott tárgyalások során.

„Nem gondolom, hogy Szijjártó Péter veszteséges alkut kötött”

– tette hozzá Holoda Attila, megjegyezte azonban, hogy a megállapodás részletei még a szakma számára sem ismertek.


A Gazprommal kötött szerződés ugyanis üzleti titoknak minősül. A szakértő szerint így az sem ismert, hogy például a Paks 2 atomerőmű bővítése körüli ügyek megjelentek-e a gázszerződés megtárgyalása során.

A megváltozott feltételek legnagyobb vesztese azonban Ukrajna. Ahogyan arról hírportálunk is beszámolt, Kijev az Európai Bizottságon keresztül próbált meg nyomást gyakorolni a magyar kormányra. Az ukrán külügy hétfői közleményében szólította fel a bizottságot, hogy a testület vizsgálja felül a magyar–orosz gázszerződést, ellenőrizzék, hogy az megfelel-e az európai energetikai jogszabályoknak.

„Gazdaságilag megalapozatlan, politikai indíttatásúnak tartjuk a döntést, amely a Kremlnek kedvez és az ukrán nemzeti érdekek kárára van, illetve rányomja a bélyegét az ukrán–magyar kapcsolatokra”

– írta közleményében az ukrán külügy.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter válaszul bekérette az ukrán nagykövetet, mint fogalmazott: az ukrán lépést „nagyon durva hátba szúrásként” értékelte a kormány. Pénteken a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetője, Jurij Vitrenko Facebookon közzétett bejegyzésében elismerte: az érvényes orosz–ukrán gáztranzit-megállapodás alapján a Gazpromnak jogában állt leállítani a Magyarországra irányuló földgáz fizikai tranzitját Ukrajnán keresztül.

Holoda Attila azonban úgy véli, Kijev lépésein leginkább a kétségbeesés látszódik.

A szakértő ugyanis elmondta:

a Testvériség II. gázvezetéken keresztül érkező teljes gáztranszfer tranzitdíja ugyanis nyolc-tízmilliárd euró volt. Ennek jelentős részétől most Ukrajna elesik, ami nagyon érzékenyen érinti az oroszokkal küzdő keleti szomszédunk gazdaságát.

Index

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!