Orbán Viktor újabb győzelme! – Enged az olaj ügyében Magyarországnak Brüsszel!

Úgy tűnik, egyes tagállamok mentességet kapnak a vezetékes szállítás tilalma alól, köztük hazánk is.

A Politico azt írja, úgy tiltja majd az orosz olaj vásárlását az Európai Unió, hogy valójában engedélyezi – szerintük ez a lényege a kompromisszumnak, ami a lap állítása szerint péntek estére született meg az EU vezetése és a tagállamok kormányai között. Emlékeztettek: a tervek szerint az uniós csúcson döntenének az Oroszországgal szemben bevezetett hatodik szankciós csomagról. Ennek lenne része az, hogy megtiltják az orosz nyers-, és finomított kőolaj importját.

MTI fotó: Máthé Zoltán

A Politico hangsúlyozta, hogy Magyarország a kezdetektől ellenezte a tervet: Orbán Viktor

„gazdasági atombombának”

nevezte az elképzelést, később Szijjártó Péter közölte, hogy 15 milliárd eurós kompenzációt kérnénk a támogatásért cserébe, mert a magyar számítások szerint ennyiből lehetne a magyar energiarendszert leválasztani az orosz szénhidrogénekről. A Politico azt írja, végül az EU engedett, ami annyit jelent, hogy úgy fogadhatják el a hatodik szankciós csomagot a jövő héten az orosz olaj importjának „tilalmával”, hogy egyes tagállamok mentességet kapnak.


A brüsszeli lap úgy értesült, hogy a tengerpart hiánya miatt Magyarország mentességet kapna a vezetékes szállítás tilalma alól, de az ún. Szlovákia és Németország is a mentességet élvezők körét gyarapíthatja majd, persze utóbbi esetében gyenge indok lehet, hogy nem rendelkezik tengeri kijárattal, ezért valami mást kell kitalálniuk.

Politico – Mandiner nyomán

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!