Közösségi oldalak

Gazdaság

Orbán Viktor csatát nyert az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 10-én (Fotó: MTI fotó: Koszticsák Szilárd

Kedd hajnalra megszületett a döntés: az Európai Unió tagállamai embargót vezetnek be az orosz kőolajra olyan formában, hogy ez a kontinensre érkező csővezetékeket nem fogja érinteni. Jelenleg ez egy döntéstervezet, konkrétan elfogadott dokumentum nem áll rendelkezésre.

Hetek óta tartottak az egyeztetések az Európai Unióban a hatodik, Oroszországgal szembeni szankciócsomagról. Ez részben azért volt, mert történelmi okok miatt a kelet-európai országok jelentősen kitettek az orosz kőolajexportnak, azon belül is a vezetéken érkező, Ural típusú kőolajnak. Hétfőn az lett az eredményük a hosszas tárgyalásoknak, hogy kompromisszum alakult ki. Jelenleg most egy tervezetet fogadtak el, a részletek még nem ismertek.

Az biztos, hogy a hatodik szankció ellenére Magyarország energiaellátása biztosított abban a formában, ahogy eddig érkezett.

Tehát a tisztviselőknek és a diplomatáknak még meg kell állapodniuk a technikai részletekben, és mind a 27 országnak hivatalosan el kell fogadnia a szankciókat, a nagykövetek szerdán találkoznak ez ügyben.


A most kihirdetett szankciós csomag többek között megtiltaná a tagállamokba tengeri úton szállított nyersolaj és kőolajtermékek vásárlását Oroszországból. Ez „azonnal kiterjed az Oroszországból származó kőolajimport több mint kétharmadára, elvágva ezzel háborús gépezetének egyik hatalmas finanszírozási forrását”, ami egyben „maximális nyomás Oroszországra” – ahogy az Európai Tanács elnöke, Charles Michel nyilatkozott az éjszakai sajtótájékoztatón.

Az átalakuló Európa

A szankcióból eddig megismert részletek szerint hazánkba továbbra is érkezhet az Ural-nyersolaj a Barátság-kőolajvezetéken. Talán az biztosan kijelenthető, hogy Magyarország – de részben Szlovákia és Csehország is – időt kapott arra, hogy leváljon az orosz nyersanyagforrásról, így 2024-ig biztosan importálhatnak olajat a Barátság-vezetéken keresztül.

Tehát Magyarország csővezetéken keresztül importálhat orosz nyersanyagot.

Orbán Viktorék további garanciákat kaptak arra az EU vezetőitől, hogy az Ukrajnán keresztül érkező csővezetékek megszakadása esetén segítséget kapunk más tagállamoktól – ebben a paktumban kifejezetten fontos lesz, hogy ténylegesen mi kerül írásban elfogadásra –, ha valami probléma adódna a szállítás kapcsán. A Napi.hu értesülései szerint

Magyarország esetében is élni fog egy fokozatos olajbehozatali korlátozás a vezetékes szállítmányoknál, ha kidolgozzák a garanciákat a vészhelyzeti importra. Vagyis hosszabb időkeret van az orosz olaj leépítésére, de ennek már egy része 2022-re is érvényes lehet. A részletszabályokat azonban később pontosítják.RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!