Közösségi oldalak

Gazdaság

Így nézi hülyének az Orbán-kormány az embereket, rekord drága lesz az M76-os

Ez több mint a duplája az eddigi rekordernek, annyira drága, hogy még a kormányközeli Világgazdaság is értetlenkedik miatta.

2024-ben már megkezdődhet az a projekt, amely Zalaegerszeget köti be a hazai gyorsforgalmi hálózatba: a települést az M7-essel összekötő M76-os út 44 kilométer hosszú lesz és Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint 400 milliárd forintba fog kerülni – írja a Világgazdaság.

Ebből könnyen kiszámolható, hogy kilométerenként 9,1 milliárd forintba kerül a beruházás, így a költség bőven meghaladná az eddigi rekorder M6-os autópályát, ahol 4,5 milliárd forintba került egy kilométer.

A Világgazdaság szerint a kiugró összeget magyarázhatja a szakasz komplexitása, „a tervek szerint az M76-os a zalaegerszegi járműipari tesztpálya részeként is működik majd, ahol egy tíz kilométeres szakaszt tesztútként alakítanának ki nagy sebességű tesztek elvégzéséhez. A szakaszon harminchat híd épül, ezek közül négy völgyhíd lesz, egy pedig a Zala folyón ível át”.

Ugyanakkor a lap is felteszi a kérdés, hogy mi kerülhet ennyibe a projekten, melyet először 2022 februárjában írt ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., ám pár hónap múlva visszavonta a beruházási stop miatt. Akkor még úgy számoltak, hogy 170 milliárd forint is elég lesz a beruházásra.

A lap éppen ezért Lázár minisztériumához fordult magyarázattal, ahol azt a választ adták nekik, hogy „Az említett, becsült beruházási összege a Sármelléktől – Zalaegerszeg keleti csomópontig történő megépítést tartalmazza, a jelzett költségben a 71. sz. főút tervezett 2×2 sávos keszthelyi bekötése mellett a sármelléki repülőtér bekötése, valamint Fenékpuszta és Sármellék között a 76. sz. főút fejlesztése is beleértendő”. A szaktárca ugyanakkor azt is elismerte, hogy a beruházás 2022 nyarán történt felfüggesztése óta a tervek nem módosultak, a jövőben kiírandó közbeszerzési eljárások műszaki tartalma tekintetében pedig még nem született végleges döntés.

YouTube csatorna