Közösségi oldalak

Gazdaság

Csütörtökön üzembe helyezték a negyedik gázkutat is Békés megyében

Csütörtökön üzembe helyezték a negyedik gázkutat is Békés megyében

A Békés megyei mezőn 2023 februárja óta üzemel az első kút, amelyhez december elejétől csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A területen további két kutat fúrtak le tavaly. Az összes műszaki feltétel megléte mellett ezek közül az egyik a múlt év végén, a másik pedig csütörtökön kezdhette meg a kitermelést.

A három kútból eddig összesen mintegy 46 millió köbméter földgázt és 56 ezer köbméter kondenzátumot (könnyűolajat) hoztak felszínre. A kormány célja a minisztérium közleménye szerint, hogy erősítsék Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát. Azt írják, a tárolók töltöttsége a fűtési szezon felén túl még mindig 80 százalék feletti.

A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A részt vevő felek – köztük az MVM CEEnergy Zrt. – a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek.

A beruházásnál sok a kétely és az aggasztó körülmény. A hazai nem hagyományos gázkészlet kitermelésébe már egyszer beletört a nagy cégek bicskája, a módszer drága és olyan környezetterheléssel jár, hogy több uniós országban betiltották. A projekt kiemelt beruházássá nyilvánításával a kormány gondoskodott róla, hogy ennek ellenére villámtempóban meglegyen az összes engedély. A hazai szükségletek megsegítésére a Mol is elkezdett mozgolódni, és megnyitotta a vecsési mini-Dallast, azaz a legújabb hazai olajkutat.

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna