Közösségi oldalak

Gazdaság

A bérek emelését, a hazai vállalkozók támogatását sürgeti a Jobbik

A bérek emelését és a magyar vállalkozók támogatását sürgette csütörtöki online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, a párt országgyűlési képviselője.

A kormány által bejelentett minimálbér emelés nem lesz elég, még az infláció fedezésére sem – fogalmazott az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: az élelmiszerárak és a rezsidíjak emelkedése, valamint a rendkívül gyenge forintárfolyam miatt az átlag alatti keresetűek fizetése jövőre minden bizonnyal nem őrzi meg reálértékét.

Szerinte csupán a kormány döntésén múlik, hogy emeljék a fizetéseket az állami szférában, akárcsak az, hogy a stratégiai partnerségi megállapodások újratárgyalása révén késztessék a bérek emelésére a multicégeket.
Legfontosabb területként a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatását említette a jobbikos politikus, mondván, ezek „önerőből képtelenek egy nagyon komoly bérfejlesztést kigazdálkodni”, ezért egyértelműen támogatásra szorulnak.

Z. kárpát Dániel szerint a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak ugyanolyan vissza nem térítendő támogatásokat kellene adni a munkahelyek megtartására és a bérszínvonal fejlesztésére, mint a multinacionális cégeknek. Felvetette azt is: a kormány a cafeteria-rendszer átalakítása révén is adhatna támogatásokat, elsősorban a lakhatási célú juttatások területén.

MTI