Közösségi oldalak

Belföld

Részegszemüveggel a józan közlekedésért

Húsvét előtt Békés megyében 12 helyen lehet felpróbálni a részegszemüveget. Az eszköz jól érzékelteti, hogy ittasan vezetni kockázatos, balesetveszélyes.

 

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet a szabálytalan közlekedés, így az ittas vezetés veszélyeire is. Az alkohol megváltoztatja az érzékelési képességeket, az ittas ember torz képet lát a környezetéről, a forgalomról. Nem tudja jól megbecsülni a körülötte lévő dolgok, épületek távolságát, a közeledő járművek sebességét, ráadásul veszélyhelyzetekben sem olyan gyorsan és úgy cselekszik, mint józanul. A másnaposság is veszélyes. Ilyenkor a fáradtság gyakran rossz közérzettel párosul, ez egyrészt elvonja a figyelmet a vezetésről, másrészt a reflexek is tompulnak, kiszámíthatatlanná válnak a sofőr reakciói.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a városi rendőrkapitányságokkal 2024. március 22. és 29. között a megye 12 településén tart figyelemfelhívó akciót. A program lényege, hogy bárki kipróbálhatja az úgynevezett részegszemüveget, amely megmutatja, hogy mit lát a környezetéből az ittas ember. Az érdeklődők az alábbi helyszíneken és időpontokban gyalog, illetve biztonságos körülmények között kerékpárral is megtapasztalhatják, hogyan közlekednének, ha előtte alkoholt fogyasztanának.

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna