Paprikából és csokoládéból is főzött párlatokat, de nem fizetett adót

A Gyulai Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy 61 éves büntetlen előéletű gyulai férfi ellen, aki engedély és a jövedéki adó megfizetése nélkül főzött különféle párlatokat többek között paprikából, csokoládéból, teából és kávéból.

A férfi 2015-ben vásárolt egy desztilláló berendezést, amely esetében eleget tett a jövedéki törvényben előírt bejelentési kötelezettségének, majd 2017-ben vásárolt egy másik, 100 literes lepárlóberendezést, de ezt csak 2020-ban, a büntetőeljárás megindulását követően jelentette be. A férfi a berendezéseket gyulai házának melléképületében helyezte el, amelyet párlatfőzésre szolgáló helyiséggé alakított át, és ott 2016-tól kezdődően legalább 800 liter, köztes alkoholterméknek minősülő, azaz a jövedéki adózás hatálya alá tartozó párlatot főzött. Ugyanakkor csak 246 liter vonatkozásában fizette meg a jövedéki adót, ilyen mennyiségű párlat adójegyet vásárolt. A párlat egy részét nem a saját fogyasztásra, hanem más magánszemélyek számára anyagi ellentételezés fejében állította elő, továbbá több esetben olyan alapanyagokból – így kávéból, teából, csokoládéból és paprikából –, melyekből magánfőzőként nem állíthatott volna elő párlatot. A férfi azzal a magatartásával, hogy kereskedelmi mennyiséget jelentősen túllépő mennyiségű párlatvonatkozásban adóraktári engedély birtokában végezhető tevékenységet fejtett ki, a szükséges engedély megléte nélkül, illetve a saját fogyasztására főzött párlat egy része után a jövedéki adót nem fizette meg, közel 815.000.-Ft vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam költségvetésének.

Az adóhatóság 2.445.000.-Ft jövedéki bírságot szabott ki vele szemben, valamint 762.000 ft jövedéki adó megfizetésére kötelezte, melyeket a terhelt megfizetett.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő férfival szemben tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében pénzbüntetést szabjon ki és a nyomozás során a főzdéből lefoglalt 325 liter mennyiségű különféle párlatot kobozza el. Az eljárás a Gyulai Járásbíróságon folytatódik – tájékoztatta portálunkat Dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész, sajtószóvivő.

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!