A fideszes Görgényi tudhat valamit? – Ingyen átruházza az államra az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését Gyula városa!

Jó pár évvel ezelőtt a Fidesz prominensei sorra járták az önkormányzatokat, hogy milyen jó lesz nekik, ha átadják részesedésüket illetve tulajdonjogaikat az akkor még csak tervezett Alföldvíz Zrt tulajdonába. Most viszont az MII írásában olvasható, hogy ingyen átruházza az államra az Alföldvíz Zrt.-ben lévő részesedését a gyulai önkormányzat a képviselő-testület csütörtöki döntése értelmében.

Az ülésen Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta, a helyi hálózatot a Gyulai Közüzemi Kft. üzemelteti, kivéve az úgynevezett városerdei részt. Így Gyula városának mindössze 0,0037 százalékos tulajdoni hányadot megtestesítő 10 darab, egyenként 4600 forint névértékű részvénye van az Alföldvíz Zrt-ben.
A jogelőd Békés Megyei Regionális Vízellátó rendszerben Gyulának 7/10.000 arányú osztatlan közös tulajdonosi részesedése van. A víziközmű vagyonelemek értéke csaknem bruttó 33 millió forint.

Görgényi Ernő úgy fogalmazott, “az a legracionálisabb megoldás”, hogy ezt térítésmentesen átadják az államnak, így sem az üzemeltetéshez, sem a veszteségrendezéshez nem kell a városnak hozzájárulnia. A jelen lévő 11 képviselő 10 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

Az Alföldvíz Zrt. 2020 januárban 1,713 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatok felé a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a tagok elutasították. Magyarország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának 2019-es üzemi eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint volt. 2020 év végén az állam több mint 602 millió forintos többletforrást biztosított a békéscsabai önkormányzaton keresztül a cégnek, amelyet részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthatott.

MTI nyomán

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.
A Keleten olvasása ingyen van, de a működtetése nem! Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!