Közösségi oldalak

Belföld

Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontjában tartott KiberEstet a rendőrség

Békéscsaba legnagyobb bevásárlóközpontjában tartott KiberEstet a rendőrség

A szakemberek érdekes bemutatókkal, pódiumbeszélgetésekkel igyekeztek felhívni a figyelmet az online bűncselekményekre, és azok megelőzési lehetőségeire.

Ma már nem kell betörni, autót feltörni, rabolni ahhoz, hogy sok millió forintra tegyen szert egy bűnöző, vagy egy bűnözői csoport. Elég az is, hogy megkérjenek valakit, kattintson rá egy linkre, adja meg a számlája adatait, vagy valamilyen romantikus, bizalmi kapcsolat kialakítása után utalásokat kérjenek. Az elmúlt években, de már idén is sokan váltak így bűncselekmény áldozatává, károsulttá – hangsúlyozta a 2024. május 8-án, Békéscsabán, a Csaba Centerben megtartott KiberEsten mondott megnyitóbeszédében Vörös Ferenc r. dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya. A százezrek, milliók gyakorlatilag percek alatt tűnnek el a számlákról.

A rendőrség minden alkalmat megragad, hogy az internetes csalásokról tájékoztassa az embereket, a legújabb elkövetési módszereket a lehető legszélesebb körben bemutassa. Ebben a bűnmegelőzési munkában számos hatósággal, intézménnyel, pénzügyi szolgáltatókkal, cégekkel működik együtt. A Csaba Center igazgatója, Hrabovszki György örömét fejezte ki, hogy a bevásárló- és szórakoztatóközpont adhatott helyet az eseménynek.

– Maguk is látják, hogy az online vásárlás népszerű, ugyanakkor érdemes körültekintőnek lenni. Sok esetben biztonságosabb üzletben vásárolni, ahol meg is tudják nézni, kézbe tudják venni az árut, és személyesen találkoznak az eladóval – ezt már dr. Baksa László r. alezredes, az Országos Rendőrfőkapitányság Kiberstratégiai Osztályának kiemelt főreferense tette hozzá.

Elmondta, hogy jó látni a sok érdeklődőt a rendezvényen felállított standoknál, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a bűnelkövetők azt használják ki, hogy a telefonon felhívott emberek stresszhelyzetbe kerülnek. Hirtelen nem jutnak eszükbe azok a fontos tudnivalók, amelyeket korábban olvastak, vagy ilyen rendezvényeken hallottak. A megtévesztés egyik alapja az, hogy gyors döntést sürgetnek, így sokan akkor is rákattintanak hivatkozásokra, telepítenek idegenek kérésére applikációkat, elmondják, megadják a banki adataikat, kódjaikat, ha tudják, hogy nem lenne szabad, mert az óvatlanság sokba kerülhet. Felkészültnek kell lenni, rendszeresen foglalkozni kell az aktualitásokkal, meg kell ismerni a megtörtént esetek tanulságait.

A rendezvényen a rendőrség több szolgálati ága is bemutatkozott. A határrendészekkel okmányokat vizsgálhattak az érdeklődők, a bűnügyi technikusok is bemutatták a legújabb digitális eszközeiket, és a baleset-megelőzési előadásokon a gyermekek oktatásához használt robotnak is nagy sikere volt. Emellett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának kibercsoportja, valamint a bűnmegelőzési szakemberek is szemléletes tájékoztató anyagokkal álltak a látogatók rendelkezésére. A Nemzeti Védelmi Szolgálat számos korszerű technikai érdekességgel készült, a Csongrád-Csanád Megyei Bűnmegelőzési Tanács és az Áldozatsegítő Központ munkatársai pedig egyéni élethelyzetekkel kapcsolatos kérdésekre is szívesen válaszoltak. Aki nem tudott ellátogatni a békéscsabai KiberEstre, a KiberPajzs oldalon valamennyi csalási formáról olvashat. Minden olyan információt megtalál, amelyre szükség van a csalás gyanús helyzetek felismeréséhez, a bűncselekmények megelőzéséhez.

RSS Sportklub hírei

YouTube csatorna