Közösségi oldalak

Belföld

Van baj! – Lassan az egész országban hiánycikk az AdBlue!

A szintetikus adalék a dízelüzemű járműveknél kulcsfontosságú a kipufogógáz tisztításában. A magas földgázárak miatt viszont most korlátozottan gyártanak a folyadékból.

Már nem csak a chipgyártásban vannak gondok az autóiparban, de úgy tűnik a dízelek működtetése is körülményesebb lehet. Hamarosan hiányozhat a piacról az AdBlue folyadék, amelyet a modern dízelmotoros autók túlnyomó része használ. A helyzet annyira komoly, hogy Európa legnagyobb AdBlue-gyártója, a Duslo Sala cég nem fogad el új megrendeléseket Szlovákiában, a második legnagyobb németországi gyártó már csökkentette a termelést, a harmadik pedig Lengyelországban is leállt.

Jellemzően a modern, Euro 5-ös környezetvédelmi besorolástól kezdődően használják dízelmotoros autók a folyadékot a kipufogógázhoz fecskendezve, amely a nitrogén-oxidok redukálásban játszik kulcsszerepet. Azok a járművek, amelyek AdBlue-t használnak, amikor a folyadékból még 1500 kilométernyi távra elegendő van, akkor kezdenek jelezni az utántöltésre, de

ha kifogy a folyadék, a kocsi ténylegesen indíthatatlan lehet.

Az AdBlue előállítása önmagában nem nyereséges, ezért más termékekkel, általában műtrágyával együtt állítják elő, ami a szlovákiai gyártó esetében is így van. Földgázt használnak a karbamid folyadék (AdBlue) előállításához is, de a magas gázárak miatt most visszafogták a termelést. A cég továbbra is teljesíti szerződéses kötelezettségeit, de a vállalat jelenleg nem fogad új ügyfeleket és magasabb megrendeléseket – írta cikkében az Újszó oldal. A lap hozzáteszi, hogy a szlovák gazdasági minisztérium már utasított az Állami Tartalékalapot 500 ezer liter AdBlue felvásárlására.

A dízelüzemű személygépkocsik mellett különösen a buszok és tehergépkocsik lehetnek érintettek egy esetleges AdBlue-hiányban, ami ismét növelheti a termékárakat.

Portálunk ma ( Szombat 2021-10-23) öt üzemanygtöltő állomáson érdeklődött Békés megye több városaában, és mind az öt helyen hiánycikk volt a folyadék!