Közösségi oldalak

Technika

Televírusozta a gépét, majd rájuk engedte a vírusirtó programokat

Rendhagyó módon próbálta ki egy youtuber, mire képesek a modern antivírus szoftverek.

Nicholas Zetta, a Basically Homeless nevű YouTube-csatorna videósa úgy döntött, maga próbálja ki, mennyit bírnak a számítógép és a felhasználó adatainak védelmét ígérő programok. Extrém körülményeket tekintett, 1000 vírust töltött le a számítógépére: ehhez gyakorlatilag minden kártékony programot letöltött a PC-jére, ami csak az útjába került. A folyamat összességében nem volt bonyolult: annyit kellett tennie, hogy minden létező gyanús linkre rákattintott, és normál esetben elkerülendő weboldalra ellátogatott. Végül egy olyan szájtra is eljutott, ahol könyvtárakba rendezve voltak megtalálhatók a kártevő programok, így onnantól kezdve már könnyű dolga volt.

A folyamat során kiderült, hogy nagyon sok vírus a fiatalokat célozza meg: olyan kamu letölthető tartalmakkal próbálják rávenni őket a kattintásra, mint valamilyen ingyenes kiegészítő csomag a Fortnite-hoz vagy a Robloxhoz. Sőt, év eleje óta terjed olyan vírus is a windowsos számítógépeken, amelyik nem válogat: ellopja a felhasználó fájljait, a jelszavait, de még képernyőképeket is készít.

Miután telepítette a vírusokat, több vírusirtót is feltett a gépére: az aktuálisan a legjobb vírusirtók közé sorolt Nortontól a McAfee-n és a Bitdefenderen át a Kasperskyig számos antivírus megoldással próbálkozott, hogy megvédje a gépet a kártevőktől. Talán már a fenti nyitókép is sejteti, hogy ez miként sikerült, de érdemes megnézni a teljes videót.

Nem meglepő módon az egyidejűleg elindított vírusirtók, valamint a háttérben futó kártevők teljes mértékben felélték a gamer laptop erőforrásait, így végül csak nagyon lassan haladt a gép áttekintése. Meglepő módon volt olyan vírusirtó, ami csupán egyetlen kártevőt talált.

A videós végül feladta a küzdelmet, és több órán át tartó várakozás után úgy döntött, inkább kikapcsolja az eszközt.