Közösségi oldalak

Technika

Mesterséges intelligencia vizsgálja a betegeket

Képzelje el, hogy belép egy orvos nélkül, MI-vel működő orvosi rendelőbe. Nem kísérletről, hanem egy kiépülő, már látogatható amerikai egészségügyi hálózatról van szó.

A CarePod nevű vizsgálószobában vérvételt, vérnyomásmérést, számos szkennelést és tesztet végeznek – valódi orvos vagy nővér jelenléte nélkül. A kapszulában csak a beteg és a mesterséges intelligencia tartózkodik.A videón látható a CarePod a mesterséges intelligencia-fejlesztésekre koncentráló Forward Health amerikai egészségügyi vállalat szülöttje. A cég olyan létesítmények üzemeltetésébe kezdett, amelyek ötvözik a mesterséges intelligencia-alapú technológiát a hagyományos egészségügyi ellátással. Akik már voltak ott,

azt mondják, olyan, mintha az orvosi rendelőt keresztezték volna egy Apple Store-ral.

Az első huszonöt CarePod nagyvárosokban jelenik meg, mint Scottsdale, San Francisco, New York, Chicago és Philadelphia. Azt remélik, hogy egy éven belül 3200 (!) MI-vizsgálószobát helyeznek üzembe: terveik szerint bevásárlóközpontokban és irodaházakban lesznek a CarePodok.

És mi van az egészségügyi szobában?

Hogyan működik? Először is oda kell sétálni a pod ajtajához, és okostelefonnal kinyitni az ajtaját – már meg is történt a személyazonosítás. Belül a beteg egy nagy érintőképernyőt, egy kényelmes fotelt, a padlón pedig egy méretes világító gyűrűt talál – van teljes testszkenner.

Az érintőképernyőn számos lehetőség közül lehet választani. Így például választható teljes test vizsgálat, pajzsmirigy-vizsgálat, cukorbetegség-szűrés és még sok minden más. Mikor kijelöltük a megfelelő analízist, kinyílik egy fiók, amelyben minden szükséges eszköz megtalálható.

Vérvizsgálatra van szükség? A CarePod egyszer használatos, tű nélküli eszközt használ. A vérnyomást vezeték nélküli karmandzsettával mérik. A hosszú listából kiderül, a CarePod képes ellenőrizni még az STD-ket (szexuális úton terjedő betegségeket) is, de nem világos, hogy ez miként történik.

A teszt befejezése után a képernyőn megjelenik a diagnózis. Ha kell, egy (humán) Forward Health orvos felírja a receptet vagy további utasításokat ad a betegnek – távolról, képernyőn. Felmérésekre hivatkozva azt mondja a cég, hogy

minden harmadik ember kerüli az orvosokat még akkor is, ha azt gyanítja, hogy valami nincs rendben vele.

Állítják, hogy a kapszulák – MI-orvosi vizsgálószobák – megkönnyítik az egészségünkkel való törődést, nem csak akkor megyünk majd orvoshoz, ha súlyosbodó problémáink vannak. A vállalat egyébként orvosokat alkalmaz olyan vezető egyetemekről, mint a Harvard, a Stanford és a NYU. A fejlett technológiával támogatott doktorokkal virtuális látogatással léphetnek kapcsolatba a betegek. Íme, Dr. Molly, aki bemutat egy szobát:YouTube csatorna