Közösségi oldalak

Technika

Az online jelszóválasztás szabályai

Az online jelenléttel és számos weboldal használatával egyértelművé válik az is, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételéhez regisztrálnunk kell egy felhasználói fiókot, melyet jelszóval védünk. Gyakran úgy gondoljuk, hogy ezzel mindent meg is tettünk adataink védelme érdekében, azonban ez nem feltétlen van így.

Megfelelő jelszavakat választottunk? Mire figyeljünk, mikor jelszót választunk internetes oldalainkhoz? Ehhez adunk segítséget.

Milyenek az erős jelszavak?

● Elég hosszúak

Azt szokták javasolni, hogy minimum 8 karakter hosszúságú legyen, de az adott portál általában meghatározza a minimum vagy maximum hosszt, amelybe a választott jelszó bele kell, hogy férjen.

● Tartalmaznak nagybetűket, számokat és/vagy speciális karaktereket

A kisbetűkön túl nem árt, ha nagybetűket, számokat és – amennyiben megengedett – speciális karaktereket is használunk a jelszavunkhoz, hiszen így sokkal kevésbé kileshető, feltörhető.

● Nem egyértelműek

Semmiképp se válasszunk olyan dátumot, vagy kifejezést jelszóként, melyet bárki egyértelműen hozzánk társítana, vagy egyszerűen megtalál a közösségi oldalainkon. Éppen ezért kerülendő például a családtagok, kedvencek neve vagy születési dátuma jelszóként.

● Számunkra megjegyezhetőek

Fontos viszont, hogy mi meg tudjuk jegyezni őket. Érdemes lehet például komplett mondatokat választani, és egyes betűit nagybetűre, számra vagy különleges karakterre cserélni.

Amennyiben megtaláltuk a megfelelően erős jelszavakat, felmerülhet bennünk még egy kérdés. Hogyan használjuk ezeket a jelszavakat?

● Ne jegyezzük fel

Semmiképp se írjuk fel a jelszavainkat kis cetlikre a monitor szélén, vagy a telefonunk jegyzetei közé, hiszen így bárki könnyen megtalálhatja.

● Ne osszuk meg másokkal

Ne írjuk le és szóban se adjuk tovább másoknak jelszavainkat, hiszen illetéktelenek kezébe kerülhet, ami visszaélésre ad lehetőséget.

● Ne használjuk nyilvános hálózaton

Amennyiben tehetjük, ne jelentkezzünk be semmilyen internetes fiókunkba nyilvános hálózaton vagy nyilvános számítógépen keresztül. Ha mégis muszáj például egy nyomtatószalonban vagy könyvtárban, akkor ezt inkognitó módban tegyük és figyeljünk rá, hogy a böngésző ne mentse el a belépési adatainkat.

● Mindenhol használjunk különbözőt

Nagyon fontos, hogy minden felhasználói fiókunk esetén különböző jelszót használjunk! Talán mondanunk sem kell, hogy ez miért annyira lényeges. Bizonyára senki sem szeretné, hogy egy feltörés következtében aztán minden online fiókjához hozzáférhessenek a hackerek.

Bármennyire is egyszerűnek tűnik, mikor azt kérik tőlünk, hogy adjunk meg egy jelszót, nem olyan könnyű jót választani. Reméljük, tanácsaink segítségével mindenki nagyobb biztonságban tudhatja adatait és internetes fiókjait!

Forrás: Rackhost.hu

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!