Közösségi oldalak

Technika

Animáció készült arról Szegeden, hogy fertőzi meg a sejteket a koronavírus

Röst Gergely szegedi matematikus csapatával modellezte a koronavírus terjedését a szervezetünkben.

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusai, Juhász Nóra, Sadegh Marzban, Renji Han és Röst Gergely a szervezetünkben lezajló bonyolult vírusdinamika leírására dolgoztak ki egy matematikai modellt.

Ez a megközelítés újdonságot jelent, ugyanis a vírus terjedésének időbeli és térbeli mintázatait is megmutatja.

A kedden megjelent sajtóközlemény szerint a kutatók számítógépes szimulációk segítségével vizsgálták a sejtközi vírusfertőzés lefutását és jellegzetességeit, elsősorban a koronavírusra és az influenzavírusokra fókuszálva.

A videón azt láthatjuk, ahogy a koronavírus-fertőzés végigsöpör a sejtpopuláción, a zöld az egészséges, piros a fertőzött, fekete az elhalt sejteket jelöli.A kutatás eredményei a közelmúltban jelentek meg a Royal Society Open Science folyóiratban. Az eredmények pontosabb előrejelzéseket adnak a fertőzés lefutásáról, mint a klasszikus módszerek, és az emberek által is értelmezhető térbeli mintázatokat, jellegzetességeket is leír. A modellel nemcsak a koronavírus, de az influenza fertőzését is tudták szimulálni, és összehasonlították, miben más a két betegség kimenetele.

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!