Közösségi oldalak

Technika

Akár 18 ezer háztartást is ellátna ez az új szélerőmű

Hihetetlen rekordot ért el a német Siemens és a spanyol Gamesa vállalat közös szélturbinája, amit mindössze 10 hónapja helyeztek üzembe Dánia partjainál. A turbina egyetlen nap alatt 359 megawattórányi energiát állított elő, ezzel pedig megdöntötte az egy nap alatt egyetlen turbina által termelt energiarekordot.

Az üzemeltetők szerint a 359 megawattórányi energiával egy közepes méretű elektromos autó nagyjából 1,8 millió kilométert tudna megtenni. Az SG 14-222 DD egyébként évente mintegy 18 ezer háztartásnak elegendő energiát képes megtermelni.

A tengeri szélturbina paraméterei sem elhanyagolhatók: 108 méter hosszú lapátokkal van felszerelve.

Az ezek által lefedett terület elképesztő 39 ezer négyzetmétert tesz ki. A két cég júniusban 60 darab SG 14-222 DD típusú szélturbinára kapott megrendelést, amiket a skóciai Moray West tengeri szélerőműparkban fognak telepíteni. Ennek teljes kapacitása elérheti majd a 882 MW-ot. A szériagyártás várhatóan 2024-ben kezdődik meg.

YouTube csatorna

RSS Sportklub hírek

Hirdetésblokkolóval néznéd oldalunkat, és ettől mi éhen halunk.

 

A Keleten oldal olvasása ingyen van, de a működtetése nem ingyenes!

 

Szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb, rendszeresen tankolnak, természetesen pénzért. Nyugi, reklámaink egyáltalán NEM zavaróak illetve tolakodóak!