Közösségi oldalak

Hírek

Továbbra is őrzi veretlenségét a BRSE

Döntő szettben őrizte meg veretlenségét a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata az extraligás bajnokság 5. fordulója pénteki rangadóján. Tóth Gábor hölgykoszorúja a nyáron jelentősen megerősített, eddig szintén hibátlan Szent Benedek Röplabda Akadémia együttesét múlta felül 0:2-es hátrányból fordítva. A vendégeknek a harmadik szett végén három meccslabdájuk is volt, ám egyiket sem tudták kihasználni.

Szara Najdics nyitásával kezdődött meg a mérkőzés, az első labdamenet Marta Drpa széles ütésével fejeződött be. Már az első pillanatokban látszott, hogy mennyire nem lesz könnyű feladata a Békéscsabának, a szervezetten játszó, jól védekező, kiváló ütőkkel rendelkező Szent Benedek ellen. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, mígnem Szavovicsék el nem léptek három ponttal. A szerb és amerikai pontokra két másik szerb, Drpa és Kliszura igyekezett válaszolni. Az első időkérés hazai oldalon történt. Több volt a hiba a csabaiak játékában és 8:12-nél szükség volt némi edzői utasításra. A helyzet csak romlott és Tóth Gábor lépésre szánta el magát, Szara Najdic helyett pályára küldte az orosz Anasztazija Kornyijenkót és Szarah Kliszura helyett Salla Karhut. A gépezet csak akadozott, 11:16-nál következett az újabb csabai időkérés. Próbált ellenfele nyomába eredni a BRSE, 3 pontra vissza is jött, de a füredi védekezéssel egyszerűen nem tudott mit kezdeni, a vendégek végül könnyedén húzták be az első játszmát.

Volt ok az örömre a vendégeknél a 2. játszma kezdetén, hiszen ott folytatták, ahol az előző felvonásban abbahagyták. Magabiztosan, jól játszottak az akadémisták és nagyon gyorsan négypontos előnyre tettek szert. Megint csak Tóth Gábor volt kénytelen tanácsokkal ellátni játékosait. Szépen, fokozatosan épített ki magának nagy előnyt a Füred, a Csaba messze nem azt a formát mutatta, mint hat nappal ezelőtt a Nyíregyháza ellen. Újabb csabai időkérés, de nem sokat változott a csabaiak játéka, egy-egy Drpa-ütés ugyan betalált, de ez édeskevésnek bizonyult a nagy önbizalommal játszó Szent Benedek ellen. Végül csak „kiprovokált” egy időkérést a BRSE is, egy 3:0-s rohammal sikerült közelebb férkőznie ellenfeléhez. Mielőtt azonban fordulat állt volna be, több cserével frissítve ismét átvette az irányítást a Füred, amely távol tudta tartani magától a Csabát és immáron 2:0-ra vezetett.

Valamit megvillantott valós tudásából a csabai együttes a 3. játszma elején, Glemboczki, Karhu és Strunjak megmozdulásai a korábbi mérkőzéseken látottakat idézték, 6:3-nál a látogatók szerb edzőjének kellett időt kérnie. Őrizték 3-4 pontos előnyüket a csabaiak, de egy pillanatra sem engedhettek ki, mert a Füred nem szerette volna nagyon elnyújtani a találkozót. Lényegesen összeszedettebb volt a BRSE, mint az első két játszmában, bár így sem tudott megnyugtató előnyt kiharcolni. Koprivica három pontja után muszáj volt a szett során másodjára is időt kérnie Tóth Gábornak. Glemboczki széles ütése után egyenlített a Szent Benedek, sőt, a hajrában át is vette a vezetést, mi több két szett-, és meccslabdához jutott. A BRSE nem adta fel és Drpa duplájával egalizált. Egy újabb meccslabdát hárított a Csaba, majd jutott el szettlabdáig, amit egy remek Glemboczki-blokkal ki is használt, jöhetett a folytatás.

A 4. játékban egy 4:0-s sorozat után 8:4-es hazai vezetésnél Dejan Desznicának akadt mondanivalója. A csabaiak megérezték, hogy talán mégis csak van keresnivalójuk hazai környezetben az év meglepetéscsapata ellen. Aprólékos munkával sikerült hétpontos különbséget kialakítani a játszma közepén. Sok volt a nyitásrontás mindkét oldalon, ez már a fáradtság jele volt. Drpa 22. pontja szettlabdát jelentett a hazaiaknak, de a Füred hármat is lefaragott az ötpontos hátrányából, végül a legponterősebb Koprivica rossz nyitásával zárult a játszma.
A döntő játszmában a vendégek trénere kért először időt, érthető, hiszen csapata 5:2-es vesztésre állt. Nyolc–négynél cseréltek térfelet a felek. A Csaba fokozta a tempót, három pont zsinórban, 11:5-nél újabb vendég időkérés. Hét meccslabdája volt a hazaiaknak, végül a hatodikat használta ki a csapat. Fejben sokkal jobban bírta a Békéscsaba, a kritikus helyzetekben nem remegett meg Glemboczkiék keze.

B.M.

Extraligás női röplabda-mérkőzés

Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek Röplabda Akadémia 3:2 (–18, –19, 25, 22, 8)
Békéscsaba, 900 néző
Vezette: Adler László, Soltész Róbert László.

Békéscsaba: Najdic, Glemboczki 19, Zólyomi 6, Drpa 27, Kliszura 5, Strunjak 8. Csere: Molcsányi (liberó), Kornyijenko 3, Karhu 5. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Balatonfüred: Bleicher R. 2, Szavovics 14, Koprivica 16, Sztijepics 14, Kiss G. 11, Jimerson 14. Csere: Fáth, Baksa (liberók), D. Lekics 1, Iosia, Vacsi 1, Szerényi. Vezetőedző: Dejan Desznica.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 4:7, 8:14, 11:17, 15:18, 17:24. 2. szett: 5:9, 7:14, 14:16, 16:22, 18:24. 3. szett: 7:3, 9:8, 13:9, 19:19, 22:24, 26:25. 4. szett: 10:4, 16:10, 19:12, 19:15, 23:17, 24:22. 5. szett: 5:2, 8:4, 14:7.

Tóth Gábor: – A harmadik játszma végén arra gondoltam, hogy ha elveszítjük, akkor megérdemelten bukjuk el, hiszen abban a szettben magabiztosan vezettünk. Fontos volt, hogy egy lélektani korlátot át tudjunk lépni, de ahhoz kellett, hogy pontosabbak legyenek a nyitásaink és a védekezésből való visszatámadásaink pedig eredményesebbek, mint az előző két szettben. A győzelemnek örülök, a teljesítménynek nem feltétlenül. Annak azonban örülök, hogy bizonyítottak azok a játékosok, akik a második sorban vannak és hogy bevethetőek akár a legmagasabb szinten is.

Dejan Desznica: – Nagyon kemény mérkőzést játszottunk a magas szinten röplabdázó Békéscsaba ellen. Mi egy formálódó és új csapat vagyunk, új és nagyon jó lehetőségekkel. A szezon feléhez közeledünk, sokat fejlődtünk, de még hosszú út van előttünk. Az első két szettben nagyon jól játszottunk, a harmadik játszmát meg tudta nyerni a BRSE, ami átlendítette őket és egyre jobban játszottak. Nekünk nincs más dolgunk, mint meccsről-meccsre jobban játszani. A hazai közönség remek hangulatot teremtett és ez is komoly segítség volt a csapatuknak.