Közösségi oldalak

Sport

Szetthátrányból is csodát tett a BRSE Budapesten

A szezon utolsó előtti mérkőzésén lépett pályára a BRSE a Folyondár utcában az Extraliga döntőjének 4. összecsapásán. Legalábbis a csabaiak így készültek, hiszen a Vasas Óbuda akár le is zárhatta volna a párharcot és behúzhatta volna az aranyérmet, de ez a csabaiaknak nem volt elfogadható opció. Leegyszerűsítve az volt a tét, hogy lesz-e kedden még egy találkozó Békéscsabán, a Városi Sportcsarnokban.

Az óbudaiak természetesen szerették volna otthon dűlőre vinni a dolgot és két gyors ponttal magukhoz ragadták a kezdeményezést, de Sara Klisura és Salla Karhu pontjaival azonnal egyenlítettek a vendégek. A hazaiak három ponttal reagáltak, majd négyre növelték a különbséget, Tóth Gábor ekkor időt kért. A BRSE rendezte a sorokat, kicsivel később pedig a zárkózást is megindították és hatalmas küzdelem árán utolérte a Vasast 14:14-nél. A szerencse finoman szólva sem állt mellettük, de még így is átvették a vezetést 18:17-re, ekkor Giannis Athanasopoulos kért szünetet. Egyből fordított a Vasas, erre Tóth Gábor is kikérte második idejét, ami egyenlítést eredményezett. Az óbudaiak megkezdték a hosszú hajrát sorozatban három ponttal, ám a csabaiak tartották a lépést, 22:22-nél megint egál volt. A következő labdát Marta Drpa bebombázta, majd ugyanő révén szettlabdához jutottak a vendégek. Ám a Vasas két ponttal fordított, viszont a BRSE is hárította az ő játszmalabdájukat. A döntőben megszokott izgalmakat és küzdelmet hozta ez a szett is, hiszen megint „hosszabbításba” torkollott a csata már az elején. Nemhogy pontok, szettlabdák váltották egymást, képtelen volt bármelyik gárda a maga javára billenteni a játszmát. A legeslegvégét azonban a fővárosiak bírták jobban, és 33:31-gyel elvitték a szettet.

A második felvonás pontosan ugyanúgy kezdődött, mint az első: 2:0, 2:2, 3:2. Itt viszont nem hagyták a vendégek meglépni az ellenfelet és továbbra is szorosan üldözte. 6:5-ös hátrány után csináltak egy 4:0-s sorozatot. Athanasopoulos hiába kért időt, Glemboczki Zóra ásszal jelentkezett, 4-5 pontos állandó fórra tett szert a BRSE. Molcsányi Rita extra mezőnymunkát végzett, a hazaiak láthatóan nem bírtak a vendégek védekezéséseivel ekkor, növelni is tudtták a különbséget, egészen 8 egységre. Hiába cserélgetett a görög mester, az olló csak nyílt, 20:10-nél már kétszer annyi volt a vendégeknek, mint a hazaiaknak, és innen már nem is nézett vissza a BRSE, a 10 játszmalabdából az elsőt beütötte!

A harmadik etapban villámrajtot vettek a fővárosiak, ezért Tóth Gábornak 5:1-nél muszáj volt időt kérnie. Noha a gyors leszakadást sikerült elkerülni, háromnál közelebb egyszer sem tudttak férkőzni a csabaiak. Aztán a szett derekán ritmust váltott a Vasas, Tóth Gábor mínusz hatnál újabb fejmosást tartott. Szép lassan meg is érkezett az a blokkmunka, ami addig hiányzott, kettőre olvasztotta a hátrányt a BRSE. Ám ekkor a Vasas is időt kért, rendezték a védekezést és megint meglógtak hattal. Olykor amatőr hibákat is elkövettek a vendégek, amiket a Vasas örömmel használt ki, és 15:13 után és 10:3-as sorozatot produkálva behúzta a szettet.

A folytatásban lendületben maradt az Óbuda, aztán Anastasiia Kornienko óriásit mentett lábbal, amiből megcsinálták a vendégek a pontot, ez pedig adott egy lökést is. Magához ragadtta a vezetést, hármat tettek közé, amire jött is a timeout hazai részről. Kettőt lefaragtak a decifitből, de többet nem engedett a BRSE. Már néggyel is előrébb jártak, azonban a Vasast sem lehetett leszakítani, 12:12-nél kezdődhetett elölről minden. Glemboczki vette a hátára a csapatot, míg odaát Taylor Bannister sziporkázott.

Olyan még nem történt eddig ebben a döntőben, hogy a vendégek húzták be a negyedik játszmát, egészen idáig. Ez pedig mindenképp lendületet adott. Az első két labdát a vendégek értékesítették, viszont a következő a Vasasé lett. Kettesével szerezték a felek a pontokat, aztán amikor a Vasas zsinórban hármat, akkor Tóth Gábor kikérte az idejét. 6:4 után a csabaiaknak kellett az eredmény után futni, ezt meg is tette sikerrel, ám így is 8:6-os Vasas-előnnyel cseréltek térfelet a csapatok. Drpa egy pontos bombával, Pekárik pedig egy jó centertámadással kezdett, ismét egál. Nem nagyon lehetett volna az izgalmakat. 10:9-nél ismét a vendégeknél volt az előny. Drpa vezérré lépett elő, majd egy jó blokkal már 12:9-re vezettek! Aztán 13:10-re. Aztán 14:11-re Pekárik blokkjával, 3 meccslabda! Klisura pedig nem viccelt, egyből beverte az első labdát megszerezve ezzel az idegenbeli győzelmet.

Tóth Gábor: – Amilyen közel voltunk a harmadik mérkőzésen a győzelemhez, most olyan távol, de a sport ebből a szempontból igazságos. Fontos helyzetben higgadtak tudtunk maradni, jó megoldásokat választottunk és hatalmas szívvel harcoltunk!”

Giannis Athanasopoulos: – Az apróságok döntöttek ezen a mérkőzésen is. Klisurát és Drpát ma nem tudtuk megállítani, de a nyitásaink sem voltak olyan jók, mint Békéscsabán, akárcsak a blokkmunkánk. Így is volt esélyünk, de az ötödik szettben beragadtunk. Kedden új meccs, addig igyekszünk eleget pihenni és készen állni utána.”