Közösségi oldalak

Hírek

Szeminárium Kancho Nobuaki Kanazawa Nagymesterrel

A Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület nem csak Békés megye egyik legismertebb és legmeghatározóbb harcművész klubja. Országosan is fontos helyet tölt be, időről időre neves külföldi karate mesterek jönnek oktatni Szarvasra, amely a klub vezetőinek – Lovász Györgynek és Ruzsinszki Györgynek – és tagjainak elismerését is jelenti.

Nemrégiben egy nagyon neves vendéget fogadott a szarvasi klub, Sensei Lovász György VI.DAN meghívására – aki egyébként a Shotokan Karate International Federation magyarországi vezetője is . A 110 országban tevékenykedő Shotokan Karate International Federation vezetője, Kancho Nobuaki Kanazawa VIII.DAN érkezett hazánkba és többek között Szarvason is tartott nyílt edzést. Ezen nem csak az SKI magyar tagjai, hanem más szervezetek shotokanosai, sőt, más irányzatok – kyokushinkai, goshinkai – is részt vettek.

A két és félórás edzés alapgyakorlatokra, kombinációkra (kihon), kötött küzdelmekre (kihon ippon kumite) és formagyakorlatokra és értelmezésükre épült. Az edzéstartó, aki a legendás Hirokazu Kanazawa nagymester fia, igényes és tartalmas, s ráadásul jó hangulatú edzést tartott. Látszott rajta, hogy élvezi az oktatást és arra törekszik, hogy az edzésen részt vevők is jól érezzék magukat. Nem csoda, hogy az edzés végén megtapsolták a résztvevők a Kancho-t. Ezek után az sem meglepő, hogy néhány kérdés erejéig ugyanolyan készségesen állt rendelkezésre egy rövid riportra.

– Mi a véleménye az edzéseken résztvevő magyar karatésokról?

– Nagyon fontosnak tartom a technikákon túl azt, hogy a magyar karatésok kihozzák magukból a legtöbbet, amit csak tudnak, ezért is boldog vagyok, amit láttam. Én is izgultam az edzéstartás közben.(Nem látszott rajta-a szerk.)Ha a karatéról beszélünk, akkor a technikákon kívül a harci szellem is nagyon fontos, akárcsak minden más küzdősportban.

– A szarvasi edzésen más shotokan karate szervezetek és más karate irányzatok képviselői is részt vettek. Mennyire szokás ez a Világban, amerre jár? Japánban is előfordul ez?

– Mindegyik különféle karate stílust tisztelem, bár néhány helyen eltérnek a technikák a nemzetközi karatéban, ezeket nehéz megjegyezni és elsősorban a test mozgásában és mozgatásában különböznek a stílusok és szervezetek. Én elsősorban shotokanos vagyok, de szeretem átvenni a technikákat máshonnan is. Azért, hogy az sok mindent megismerjek, próbálok minél több helyről információt, tudást szerezni. A külföldi szemináriumokon nem csak SKI tagok vannak jelen. Japánban többnyire csak az SKI tagok jönnek a szemináriumaimra, de ha valaki meghív egy nemzetközi rendezvényre, ott a több klubbal együtt több szervezetből is eljönnek. Kifejezetten boldog vagyok, hogy ma is több szervezetből és helyről eljöttek, mert ez a küldetése, hogy több helyről is megismerjék az ő tanítását.

– Mindig vita van arról, hogy mennyire sport a karate és mennyire harcművészet. Mi a véleménye erről?

– A sport az sport, A BUDO pedig harcművészet. Amikor fiatalok az emberek, nagyon fontosak a személyes tapasztalatok, amikor a versenyre készülünk, akkor a győzelemért edzünk, de a harcművészet az harcművészet. A BUDO az egészet magában foglalja, nem csak azt, amit a győzelemért teszünk.

– A legendás karate nagymester édesapja tanításaiból mit visz tovább és mit tett hozzá?

– Az édesapám nemzetközileg nagyon fontos ember volt a karatéban, ezért mindent, amit tanult, tőle tanultam, szeretném mindenkinek azt átadni, amire tanított. Sőt a karatén kívül más dolgokat is tanult például kobudót, taikyokukent és még több mást is, s nekem is fontos, hogy ezeket kipróbáljam, mert ettől csak fejlődik a karate, és erősebb lesz.Terveimről annyit, hogy várjuk, hogy a Világ „megnyíljon”, s a nyolc éve beindított, tokiói nemzetközi szemináriumot jövő év márciusában meg lehessen tartani. A pandémia miatt csúszik a tokiói világbajnokság is, ezt 2023 rendeznénk meg.

????????????????????????????????????

Mint Lovász György Mester kiegészítésnek elmondta, Kancho Kanazawa hatodik alkalommal van Magyarországon, több helyen tart edzést. Fő célja a látogatásnak a technikák tökéletesítése és egységesítése. Az SKI-nak van egy felmenő rendszerű küzdelem szisztémája, ami a kezdőktől a szeniorokig tart és sok fajta kombinációt tartalmaz. Nyolc edzést tart négy helyszínen, Szarvason, Budapesten, Sopronban és Zalaegerszegen, ezzel a Roadshow-al 250 -300 harcművész is tud edzeni. Jó pár éve hatékony ez a fajta program. Utána Belgium, Spanyolország, Svájc következik.

A helyszíneken általában egy formagyakorlat (kata) – kezdő és haladó- és egy technikai (kihon) edzés van, s a DAN vizsga követelményeinek áttekintése. Ez Hazánkban nyolc katát és a 3.dan fokozat gyakorlatait jelenti. Érdekesség, hogy Kancho Kanazawán kívül még két instruktor, Sensei Murakami és Sensei Tanaka is Európában oktat most.Karatét japán mestertől tanulni mindig izgalmas és hasznos tevékenység. Most is így történt!
Köszönet illeti a riport elkészítésének segítéséért Köves Dorinát és Sensei Lovász Györgyöt.

Gregor László