Közösségi oldalak

Külföld

Novak Djokovics megnyerte a Roland Garrost

Fotó: Reuters

Novak Djokovics kétszettes hátrányból fordítva, öt játszmában gyűrte le Sztefanosz Cicipaszt a francia nyílt teniszbajnokság vasárnapi fináléjában. A balkáni klasszis ezzel megszerezte 19. Grand Slam-trófeáját.

Remek összecsapásnak ígérkezett Djokovics és Cicipasz döntője Párizsban. A világelső az év eddigi legjobb találkozóján, 0:5-ös kezdés után múlta felül a salakkirály Rafa Nadalt a maga elődöntőjében, míg a görög tehetség ugyan eltékozolta kétszettes fórját Alexander Zverev ellen, de végül beverekedte magát az aranycsatába, mely neki pályafutása során az első volt a négy nagy viadal egyikén.

És ott jól is kezdett, mert bár az első gémben két bréklabdát is hárítani kellett, ezt megtette, és utána nagyon stabilan teniszezett. Ennek ellenére 5:5-nél elbukta az adogatását, de Djokovics nem tudta kiszerválni a nyitó etapot, így 6:6 után jöhetett a rövidítés. A fordulatoktól nem mentes tie-breakben előbb a Nole jutott szettlabdához, ám Cicipasz fordított, és végül ő húzta be játszmát.

A folytatásban a szerb nagyon fáradtnak tűnt, 22 esztendős riválisának pedig minden összejött, rögtön az elején brékelni tudott, 4:2-nél pedig újra lecsapott, ezzel pedig megkapta a lehetőséget, hogy 2:0-ra elhúzzon. Az ötödik kiemelt élt is a kínálkozó lehetőséggel, és egy nagyon biztos adogatással nagy lépést tett első GS-serlege felé.

Ám ha van valaki, akit még ilyen helyzetben sem lehet soha, semmilyen körülmények között leírni, az Novak Djokovics. Ezt minden bizonnyal Cicipasz is tudta, de nem volt képes tartani a lépést a harmadik felvonásra jelentősen feljavuló riválisával szemben. Nole a szóban forgó etapot egy bréknek köszönhetően abszolválta, majd a negyedik játszmában nagyon simán harcolta ki az ötödik, mindent eldöntő szettet.

Ott a hellén játékos első adogatása dadogósra sikeredett, ám meg tudta menteni, viszont 1:1-nél ez nem sikerült neki, ezzel pedig a 34 esztendős klasszis került jó helyzetbe. Bár voltak nehéz pillanatai neki is, a fontos szituációkból, nagy labdamenetekből rendre ő jött ki jól, 5:4-nél pedig szerválhatott a meccsért és a torna megnyeréséért. Ha nem is a legkönnyebben, de Djokovics abszolválta ezt a feladatot, és 6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 arányban maga alá gyűrte Stefanisz Cicipaszt.

Ezzel pedig a Nagy Hármasból ő lett az első, aki mindegyik Grand Slamet bezsebelte legalább két alkalommal, és 19. Major-trófeájával egyre megközelítette az egyaránt húsz-húsz kupával rendelkező Roger Federer, Rafa Nadal kettőst.