Közösségi oldalak

Sport

MEVZA-elődöntőben a BRSE!

Dominika Strumilo klasszis teljesítményt nyújtott. Fotó: CEV

A Swietelksky-Békéscsaba női röplabdacsapata házigazdaként 3:0-ra nyert a horvát Dinamo Zagreb ellen a női röplabda Közép-európai Liga alapszakaszának keddi játéknapján. A csabaiaknál a belga Dominika Strumilo 19, az azeri Margarita Sztepanyenko 12 pontot ütött. Csapatuk egy vereség mellett harmadszor győzött a regionális nemzetközi bajnokságban.

A horvátok tűntek frissebbnek, Dominika Strumilo pontját egymás után négy zágrábi követett. Aztán Margarita Stepanenko és Strumilo blokkja után gyorsan egyenlő lett az állás. Egy 4:0-s csabai sorozat következett ezután és a meccs során először a horvátok trénere kért időt, mindez 8:5-ös hazai vezetésnél történt. Strumilo nyitássorozata után a különbség azonban tovább nőtt, mert a csabai lányok sokkal határozottabban, jobban játszottak fiatal ellenfelüknél. 16:8-nál Igor Simuncic próbált rendet tenni a játékosai fejében. Valamennyire sikerült is, mert hármat faragtak a hátrányukból, de gyorsan visszaállt a korábbi rend. A csabaiaknál pályára lépett a fiatal Mikus Nina is, aki először kapott helyet a BRSE felnőttcsapatában. A magyarok a remekül játszó Strumilo blokkjával jutottak el a szettlabdáig, és egy zágrábi baki után rögtön az elsőt ki is használták.


Nem lassítottak a békéscsabaiak a második játszmában sem és egy pazar sorozatot követően 8:2-re elléptek vendégeiktől. Aztán váratlanul megtorpant a BRSE, gyorsan fogyott az előny, s mielőtt baj lett volna, Tóth Gábor időt kért. Megtáltosodtak a horvátok, többször is felzárkóztak két pontra, de Stepanenko higgadt megoldásai, és egy-egy zágrábi rontás miatt jó ideig nem tudtak közelebb férkőzni. 18-nál aztán négy egymás utáni ponttal beérték a házigazdát, vissza is jött a pályára az addigi pontgyáros, Strumilo. Amikor a meccs során először a vezetést is megszerezte a Zagreb, a csabai tréner azonnal kihívta magához a játékosait. Hiába, mert a szettlabdát a vendégek harcolták ki. A csabaiak azonban nem hagyták annyiban és egy négyes szériával fordítottak és behúzták a második játszmát is.

Úgy kezdte a harmadik felvonást a BRSE, ahogyan a másodikat, már az elején tekintélyes előnyt hozott össze. Strumilo ismét az első szettet idézően játszott és Stepanenkóval ketten együtt már igazán hatásos fegyvere volt a Békéscsabának. Úgy tűnt, hogy a zágrábiak még egyszer már nem tudnak visszakapaszkodni. A csabaiak magabiztosan játszottak – még egy-egy baki is belefért –, de innen már nehéz lett volna nem megnyerni a játszmát, egyben a mérkőzést is.

A Békéscsaba keddi sikere azt jelenti, hogy már biztosan bejutott a sorozat elődöntőjébe. Folytatás: az alapszakasz utolsó fordulójában, január 23-án Linzben.

MEVZA Liga női mérkőzés, 4. forduló

Swietelsky-Békéscsaba–OK Dinamo Zagreb (horvát) 3:0 (14, 24, 12)
Békéscsaba, 600 néző
Vezette: Szabo-Alexi Paul Katalin, Savu Andrei (románok).
Az eredmény alakulása. 1. szett: 1:4, 8:5, 16:8, 23:14. 2. szett: 8:2, 10:8, 14:10, 18:16, 21:23, 25:24. 3. szett: 5:1, 15:4, 20:8, 23:10.

Békéscsaba: Becic 5, PINTÉR 7, STEPANENKO 12, STRUMILO 19, Bodnár 2, Aydinogullari 4. Csere: KERTÉSZ (liberó), Kotormán, Mikus, Kump 4, Stanchulova, Gergácz. Vezetőedző: Tóth Gábor.

OK Zagreb: Dugi 4, Trcol 9, Peric 4, M. MLINAR 15, Kruhonja 3, Sulic. Csere: Stosic (liberó), Smojver, Misak. Vezetőedző: Igor Simuncic.

Tóth Gábor: – Az ellenfél nem hozta el az átlóját, és a kezdő feladó sem volt itt. Egy nagyon jó színvonalú meccs lehetett volna, de így sima győzelem lett belőle, persze emiatt nem vagyok boldogtalan, különösen azért, mert ismét játszhattak a fiatalok, még ha csak epizódszerepet is, de ez akkor is fontos.

Igor Simuncic: – Bizonyos pontokon voltak lehetőségeink, de ezekkel nem éltünk és meg is bosszulták magukat a hibák. Fiatal a csapatunk, az ehhez hasonló meccsekkel fejlődünk és várjuk a kihívásokat!