Közösségi oldalak

Sport

Meccslabdát hárítva nyert a BRSE

A Békéscsaba 0-2-ről, az ötödik játszmában mérkőzéslabdát hárítva legyőzte hazai pályán a Szent Benedek RA-t a női röplabda Extraliga elődöntőjének első, szombati összecsapásán.

A két együttes szezonbeli mérkőzésein mindig a hazai csapat kerekedett felül, így annak ellenére is a Békéscsaba számított nemcsak az első meccs, hanem a párharc esélyesének is, hogy Tóth Gábor vezetőedző sérülés miatt nem számíthatott magyar válogatott centerére, Pintér Andreára.

Az első játszmában hiába vezetett többször is viszonylag nagy előnnyel a BRSE, a vendégek mindannyiszor visszakapaszkodtak, majd a végjátékban jobban koncentráltak és „ellopták” a játékrészt a hazaiak orra elől.

A második szett végig szoros, fej fej melletti küzdelmet hozott, de a hajrához érve tekintélyesnek tűnt a Békéscsaba előnye (21-17). A SZBRA játékosai azonban nem adták fel, ezt követően már csak egyetlen pontot engedélyeztek riválisuknak, és nagy meglepetésre kétjátszmásra nőtt az előnyük.

A harmadik felvonás elején alaposan „bekezdett” a vendéglátó, de a fürediek rendezték soraikat és ötpontos hátrányukat hamar eltűntették. A folytatásban szinte végig a BRSE vezetett, de a vendégek 18-17-nél fordítottak. Ekkor azonban elfogyott a lendületük, így szépített a házigazda.

A negyedik szettben légiósai vezérletével újra a Békéscsaba irányított, a Balaton-partiak jobbára futottak az eredmény után. A végjátékban a szerb Marta Drpa volt a főszereplő, pontjaival egyenlített a viharsarki együttes.

A döntő felvonás sokáig a hazaiak szája íze szerint alakult, de a fürediek négypontos hátrányból fordítottak, és 14-13-nál mérkőzéslabdához jutottak. A végjáték Drpa, valamint honfitársa, Milka Stijepic különcsatáját hozta, végül ezt és a 133 perces mérkőzést is a hazaiak nyerték.

Drpa a találkozó legjobbjaként 29 pontot szerzett.

Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharc második mérkőzését szerdán rendezik Balatonfüreden.

Női Extraliga, elődöntő, 1. mérkőzés

Swietelsky-Békéscsaba–Szent Benedek RA 3:2 (–25, –22, 20, 18, 15)
Békéscsaba, 1000 néző
Vezette: Szabó Péter, Sík Barbara.

BRSE: Drpa 29, Vasziljeva 18, Bodnár 13, Aktas 9, Mosher 3, Bagyinka. Csere: Molcsányi (liberó), Karhu, Glemboczki 10, Olijnyik. Vezetőedző: Tóth Gábor.

SZBRA: Stijepics 21, Vacsi 5, Koleva 15, Nacsa-Pekárik 11, Herbin-Baker 10, Pérez Ramos 19. Csere: Fáth, Balogh (liberók), Boshnakova 2, Michalewicz, Szerényi, Jankovics. Vezetőedző: Kristian Michailov.

MTI