Közösségi oldalak

Sport

Komoly hátrányból fordított a BRSE

A téli szünetet követően rangadóval folytatta extraligás szereplését a Swietelsky-Békéscsaba női röplabdacsapata. A viharsarki alakulatra a 8. forduló keretében Szabolcsban várt nehéz feladat. Az edzőváltáson áteső nyíregyháziak sokáig megoldhatatlan feladatot jelentettek a hétközi németországi túrát követően, két elbukott szett után azonban fordult a kocka.

Nagy lendülettel kezdtek a szabolcsiak, majd Marta Drpa jó nyitásai után sikerült a fordítás a BRSE csapatának. A Nyíregyháza nem akart leszakadni, 12:11-es csabai vezetésnél a hazaiak remekül teljesítő légiósa, Yagmur Karaoglu rendkívül szerencsétlenül fogott talajt, és súlyosnak tűnő sérülést szenvedett. A kényszerszünet után visszavette a vezetést a Fatum, Tóth Gábor pedig időkérésekkel próbált rendet tenni a fejekben. Ez sem működött, jöhettek a cserék, Lia Mosher is bemutatkozott. A nyitásfogadás és a védekezés sem muzsikált jól, sok volt a ki nem kényszerített hiba, a Nyíregyháza így elvitte az első szettet.

A folytatásban Molcsányi Rita is pályára lépett, hogy megszilárduljon a védekezés, és ez jó húzásnak bizonyult. Magabiztosabban játszott a Békéscsaba az első játszmához képest, de hiába lépett el három ponttal, a Fatum 11:11-nél egalizált, Tóth Gábor pedig időt kért. Innentől kezdve fej-fej mellett haladtak a csapatok, gyakorlatilag felváltva estek a pontok. 17:17 után sorozatban 3 egységet szereztek a házigazdák, de innen is volt visszaút, 22:22-nél ismét egyenlő volt, majd Drpa pontos keresztje már csabai előnyt jelentett. Ez volt a vendégek utolsó pontja a játszmában, ugyanis először egyenlítettek a nyíregyháziak, majd két csabai hibának köszönhetően a második játszmát is behúzták.

A harmadik felvonás eleje is kiélezett csatát hozott, majd 5:3-as hazai vezetést követően egymás után 4 pontot hoztak össze Marta Drpáék. 8:10-ig tartottuk a kétpontos fór, aztán Ceyda Aktas kiváló nyitásaira alapozva egy hétpontos sorozatot produkált a BRSE. A tekintélyes különbség állandósult a játszma végéig.

A negyedik szett rajtjánál igencsak beragadtak a vendégek, Tóth Gábornak 5:1-nél ki kellett kérnie első idejét. Bodnár Dorottya ászaival zárkózott a BRSE, aztán 6:6-nál elveszítették Pintér Andreát, akinek a bokája sérült meg (szerencsére később visszatérhetett). A center nélkül is sikerült átvennie a vezetést, a differenciát 3-4 pontra hizlalta, az olló pedig egyre csak nyílt. A hajrához magabiztos csabai előnnyel érkeztek a csapatok, akik nem is engedték ki a kezükből a szettet.

A döntő játszmában Drpa folytatta a remeklést és Aktas is parádézott. 5:1-es békéscsabai vezetésnél időt kértek a hazaiak, de nem tudták lelassítani a látogatókat, akik a térfélcseréig ötpontos fórt építettek ki. A szünet után sem álltak meg, labdáról labdára szakították le a Fatumot, 7:14-nél pedig Ralitsa Vasziljeva egy leütéssel lezárta a meccset.

B.M.

Extraligás női röplabda-mérkőzés

Fatum-Nyíregyháza–Swietelsky-Békéscsaba 2:3 (18, 23, –13, –18, –7)
Nyíregyháza, 200 néző
Vezette: Adler László, Sík Barbara.

Nyíregyháza: Cicic 6, Karaoglu 4, Cepni 14, Belova 7, Lászlop 6, Leban 18. Csere: Tóth (libero), Jurdza 11, Kovács-Francesco. Vezetőedző: Tomas Varga.

Békéscsaba: DRPA 26, VASZILJEVA 19, Glemboczki 3, Bodnár 9, Pintér 6, Bagyinka. Csere: Kertész, Molcsányi (liberók), Olijnyik, AKTAS 16, Mosher, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Tomas Varga: – Gratulálok a Békéscsabának a győzelemhez! Sajnos ehhez most mi is hozzájárultunk, mert egy verhető csapattól kaptunk ki, úgyhogy sajnálom, mert tényleg nagyon jól játszottunk az első két szettben. Számomra érthetetlen módon álltunk meg ott, nem tudtuk végigvinni a játékunkat.

Tóth Gábor: – Tompán kezdtük a találkozót, amit a jól küzdő Nyíregyháza remekül használt ki. A harmadik szettre ritmust váltottunk, nyitásaink hatékonysága javult, amivel megváltozott a mérkőzés képe és rá tudtuk erőltetni akaratunkat a házigazdákra, ez eredményezte a győzelmünket.