Közösségi oldalak

Sport

Kick-box VB: Kovács Mariann világbajnok!

Kovács Mariann és edzője, Litauszki László

A portugáliai kick-box világbajnokságon a célegyenesbe fordulnak képletesen a versenyzők. A csütörtöki napon például a mastersek, a „veteránok” mérkőzéseit vívták meg egészen a döntőkig.

Az idősebb korosztály versenyeiről gyakran folyik vita, de egy biztos: a sportágnak nem árt, ha látják a fiatalok, hogy az aktívabb évek után is lehet versenyszerűen sportolni, s az sem baj, hogy a mezőnyben felbukkannak a korábbi évek sztárjai, akik lehet, hogy már nem olyanok, mint régen, de technikájukat megoldásaikat, egyéniségüket még mindig meg lehet csodálni.

Debreczeni Dezső az előző napi könnyű győzelme után egy jóval nehezebb mérkőzésre számíthatott a point-fighting szabályrendszer 74 kg-os súlycsoportjában az olasz Fabrizio Gaverini ellenében, aki a világranglistát vezeti, de egyszer már Dezső egy világkupán a döntőben legyőzte. Most nem sikerült hét évvel fiatalabb ellenfelén diadalmaskodni. Jól ment a küzdelem, de látszott, hogy nem sikerülhetett a felkészülés az egész nyáron történt megfeszített edzői munka mellett. Így most bronzérem jutott a békéscsabai legendának. Az olasz versenyző később a döntőt is megnyerte.

A kondorosi Kovács Mariann nagy esélyekkel érkezett Albufeira-ba. Már régebb óta megfeszített és intenzív felkészülést folytatott, több edzőpartnerrel készült, s mind a három tatamis szabályrendszerre felkészült. Ennek megfelelően nem talált legyőzőre. Edzője, Litauszki László elmondta, hogy tudták, hogy jó a formája, de arra, hogy mind a három címet begyűjti , nem gondoltak. Hat győztes mérkőzéséből hármat, s köztük a kick-light döntőjét nagy fölénnyel, technikai K.O.-val nyerte meg. Ezen a döntőn egy erőteljes dél-afrikai versenyzőnő Ivette Schlotfeldt ellen küzdött de Mariann hozta a mérkőzést. Legszorosabb mérkőzését az angol Carrera ellen vívta. Mariann felőrölte és nyert. A keményebb hátsó egyenes ütéseket adták meg zömében a bírók, kézzel volt eredményesebb. Kick-light-ban sok pontot szerzett precíz pontrúgásaival. Óriási a boldogság a kondorosi klubban is, hiszen Kovács Mariann tiszteletére háromszor játszották el a világbajnoknak járó magyar Himnuszt.

Mezei Nikolett az első napi kellemetlen vereség után kick-light-ban világbajnokhoz méltóan küzdött a bolgár Katrin Gemkova ellen. Bár a 3 :0 arányú pontozás egyértelmű győzelmet jelent, nem volt ez olyan könnyű, mint amilyennek tűnt. Végig vezetett, bár a második menet közepén akadt egy kis hullámvölgy, de aztán beleerősített. A bizonyítási vágy, a nagy akarás azért rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A döntőbe jutásért a venezuelai Waleska Panizzo lesz az ellenfele.

A kreatív formagyakorlat mix team versenyzői. A 11 csapat között dél-amerikai fölény alakult ki, a magyarok (Brebovszky Zoltán, Kotvics-Varga Máté, Halustyik Cintia) jól összerakott, látványos gyakorlatukkal az 5. helyen végeztek.

A pénteki versenynap küzdelmei:

KICK-LIGHT szabályrendszer
Mezei Nikolett – Waleska Panizzo (Venezuela) a döntőbe jutásért 2.sz tatami 11.mérk.