Közösségi oldalak

Sport

Jól sikerült a karatés Hárspataki Gábor olimpiai felkészülése

Hárspataki Gábor akcióban

Hathetes felkészülésen van túl Hárspataki Gábor, aki Magyarországot képviseli majd Tokióban sportágának olimpiai bemutatkozásán. A 25 éves karatés alig várja, hogy augusztus 6-án, pénteken tatamira lépjen a japán fővárosban, ahonnan éremmel szeretne hazatérni.

A júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen való sikeres szereplést követően egyhetes pihenőt kapott Hárspataki Gábor, azt követően azonban napi két edzéssel készült a sporttörténelmi megmérettetésre. A küzdelemben a 75 kg-os súlycsoportban induló magyar sportoló – edzője, Fischer Mihály irányításával – előbb az állóképességét és a technikáit fejlesztette, majd a taktikai rész került terítékre. Az elmúlt tíz napot, kiszakadva az itthoni környezetből, az erdélyi Sepsiszentgyörgyön edzőtáborban töltötte, ahol magyar és román válogatottak segítették a felkészülését.

Ebben az utolsó szakaszban a végső simítások voltak terítéken, amelyek során külön is készültek a lehetséges ellenfelekre – mondta el a hazatérést követően Hárspataki Gábor.

Szerintem és az edzőm szerint is jól sikerült a felkészülés. Most három nap pihenés következik, hogy feltöltődjek, és éhes legyek a versenyzésre. Nagyon várjuk már az olimpiát, vágjuk a centit, már szeretnék indulni és teljesíteni”

– nyilatkozta az Európa Játékokon harmadik helyezett, Eb-ezüst- és bronzérmes karatés, aki edzőjével és edzőpartnerével, a korábbi korosztályos világbajnok Szegedi Dömével hétfőn utazik ki Tokióba.

Minden nap nézi az olimpiát a televízióban, a megnyitó ünnepségre pedig még oda is képzelte magát – árulta el Hárspataki Gábor.

Hárspataki Gábor a Párizsi Olimpiai kvalifikációs versenyen

Felemelő érzés, hogy a karatét és Magyarországot képviselhetem Tokióban, ez nagyon büszkévé tesz. Az elsődleges célom, hogy kategóriámban az első ötben benne legyek, de igazából az éremért szeretnék menni. Azon leszünk, hogy a csoportban az első kettőben végezzek, és ha ez sikerül, akkor bejussak a döntőbe, ha pedig már ott vagyok, elhozzak egy szép aranyérmet. Nehéz lesz, mert a csoportból csak az első kettő jut tovább, de úgy érzem, hogy meg tudom csinálni, és meg is szeretném csinálni”

– nyilatkozta az MTK versenyzője.

A karate egyike annak az öt sportágnak, amely a japán szervezők kezdeményezésére került be Tokióban az olimpia programjába, amelyben először szerepel. A 75 kg-osok csoportküzdelmei jövő pénteken magyar idő szerint 10 órakor kezdődnek. A kategória tíz résztvevője két ötfős csoportban körmérkőzéseket vív egymással, majd a két-két legjobb keresztbe mérkőzik az elődöntőben, és a győztesek vívják a döntőt.