Közösségi oldalak

Sport

A Világjátékok is tét a hétvégi karate Premier League-en

Hárspataki Gábor (piros) és az azeri Rafael Agajev a férfi karatésok 75 kilogrammos súlycsoportjának elõdöntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Nippon Budokan arénában 2021. augusztus 6-án. MTI fotó: Kovács Tamás

A hétvégén péntektől vasárnapig az egyesült emírségekbeli Fujairah ad otthont a karate sportág legrangosabb sorozatának, a Karate1 Premier League széria ide első állomásának. A versenyen – amelyen a nyári Világjátékokra is lehet részvételi jogot kiharcolni – 55 ország 342 versenyzője lép tatamira. A magyar színeket heten képviselik, köztük a tokiói olimpián bronzérmet nyert Hárspataki Gábor.

A lebonyolítást illetően most mutatkozik be a Karate Világszövetség, a WKF újítása. E szerint a Premier League állomásokon kategóriánként csak a világ legjobbjai, legfeljebb 32 versenyző indulhat, akik a selejtezők során az eddigi egyenes kieséses rendszer helyett csoportokra osztva, körmérkőzéses formában küzdenek meg egymással. A nyolc közé kerülést követően alkalmazzák csak az egyenes kiesés, vigaszágas rendszert.

 

A Fujairah-ban elért eredmények kihatással lehetnek a Világjátékok részvételre is. A nem olimpiai sportágak legnagyobb, négyévenkénti multisport eseményét júliusban rendezik az egyesült államokbeli Birminghamben, és a tavaly az olimpián is bemutatkozott karate sportág is a programon van. A Világjátékokra kategóriánként három fő kvalifikálhatja magát a világranglistáról, és miután a rangsort március 1-jén zárják le, egy jó hétvégi szerepléssel a magyar karatésok közül az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor, valamint a sokszoros Eb- és vb-érmes TadissiMartial is kvótát szerezhet Birminghamre.

Karate1 Premier League, Fujairah, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond
Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: TadissiMartial
75 kg: Hárspataki Gábor
Nők:
50 kg: Klement Kármen
61 kg: IlankovicAleksandra
+68 kg: Pap Dorottya

A Karate1 Premier League verseny küzdelmeit a WKF Youtubecsatornáján mindhárom napon élőben is lehet nézni.